Het kopen van bijtsnoepjes en traktaties is niet zo moeilijk als er slechts een paar dingen die je moet kijken naar om je keuzes te beperken. Hoewel deze misschien niet absoluut zijn, kunnen ze toch dienen als richtlijnen voor u om te overwegen bij het kiezen van de beste hond tandheelkundige kauwtanden voor uw hond.

Bijtsnoepjes

 Beoordeel de kauwkracht van uw huisdier 

 

 Als u van plan bent een paar hondenkluiven aan uw pup te geven, dan is runderhuid of runderhoeven misschien niet echt het beste product voor hem. Hun kauwkracht is verwaarloosbaar ten opzichte van de taaiheid van de hondentandkluif. Een beter product is iets dat kauwbaar is. Het moet echter niet ultrazacht zijn, anders zal er niet genoeg mechanische actie zijn om deeltjes van het gebit te verwijderen. Ook als u een volwassen hond hebt die een zeer krachtige kauwer is, zal het geven van zachte gebitskluiven een zeer dure aangelegenheid zijn, omdat ze deze traktaties gemakkelijk in enkele minuten naar binnen kunnen werken. Wat je nodig hebt zijn traktaties die veerkrachtiger zijn en beter bestand zijn tegen de kauwkracht van je hond.

 

 Kijk naar de ingrediënten 

 

 Tandkluiven zijn er in verschillende soorten. Sommige zijn meer geformuleerd als een voedzame traktatie, terwijl anderen gaan voor de meer natuurlijke zonder toegevoegde ingrediënten. Als je iets voedzaams voor je huisdier wilt, moet je de ingrediënten één voor één goed bekijken.

 In onze lijst van de beste dentale hondenkluiven, hebben we 4 producten opgesomd die een voedingswaarde hebben. Nu is het niet genoeg dat je alleen kijkt naar de verschillende voedingsstoffen die op het etiket vermeld staan, je zult ook moeten controleren of dit geschikt is voor jouw huisdier. We hebben bijvoorbeeld vermeld dat honden goed gedijen op een eiwitrijk dieet, vooral voor de opbouw en het onderhoud van lichaamsweefsels. Te veel eiwitten zijn echter ook niet goed voor huisdieren die nierproblemen hebben, omdat deze macromoleculen erg groot zijn en de nieren dubbel zo hard moeten werken om ze uit het bloed te filteren, zodat ze niet in de urine terechtkomen. Dit vormt een extra belasting voor de nieren die, als ze al in een slechte conditie verkeren, hun toestand kan verergeren. Ook als uw hond allergisch of gevoelig is voor granen, moet u op zoek naar graanvrije kluiven die geen allergische reacties veroorzaken.

 

 Als regel geldt dat je producten moet kiezen die alleen natuurlijke ingrediënten bevatten. Het is echter perfect in orde om producten te nemen met enkele synthetische ingrediënten, zoals toegevoegde smaakstoffen, zolang deze als veilig worden beschouwd en geen belangrijke ingrediënten van het product vormen.

 

 Overweeg uw hond rauwe botten te geven 

 

 Er zijn tegenwoordig veel recreatieve rauwe botten die primair bedoeld zijn voor het reinigen van de tanden en mondholte van uw hond. Deze zijn vaak afkomstig van biologische en antibioticavrije dieren, dus ze zijn volkomen gezond. Ze kunnen echter wel enkele gezondheidsproblemen opleveren. Daarom raden wij aan altijd toezicht te houden op uw hond als hij ergens op kauwt, vooral op rauwe botten of koeienhoeven. Deze kunnen gemakkelijk afbrokkelen en de brokstukken kunnen door uw huisdier worden ingeslikt. Dit kan de bekleding van het spijsverteringskanaal van uw huisdier beschadigen of in de darmen terechtkomen.

 

 Kies verstandig voor natuurlijke gebitskluiven 

 

 Net als rauwe botten zijn er fabrikanten die natuurlijke kluiven aanbieden zoals bullysticks, runderhuid, koeienhoeven, varkensoren, hertengeweien en dergelijke. Dit zijn allemaal uitstekende kauwkluiven voor honden, omdat ze sterk genoeg zijn om de kauwkracht van uw huisdier te weerstaan. Je moet echter wel verstandig zijn als je dit soort kauwproducten koopt, want ze zijn afkomstig van dieren. Zorg ervoor dat de dieren waarvan deze producten afkomstig zijn, zijn gekweekt en verwerkt volgens natuurlijke en biologische methoden. Er mogen geen antibiotica, bleekmiddelen, additieven, hormonen of andere agressieve stoffen worden gebruikt bij de productie van de chews.

 

 Hebben mijn huisdieren echt tandkauwkluiven nodig?

 Nu we hebben gezorgd voor de zaken van hoe u de juiste dental chew voor uw geliefde hond te kiezen, is het tijd om een van de zeurende vragen die newbie hondeneigenaren hebben te pakken. Heeft uw huisdier echt een hondentandkluif nodig?

 Nou, laten we het zo zeggen. Honden besteden het grootste deel van de dag aan het likken, bijten, knagen en kauwen op voorwerpen en oppervlakken die micro-organismen bevatten zoals bacteriën, virussen of schimmels. Het voedsel dat wij ze geven, vooral droge brokjes, zit ook vol met zetmeel waar bacteriën en schimmels dol op zijn. Het is deze combinatie van omgevingsvuil en overgebleven voedseldeeltjes die hoektanden een nogal “ongezonde” mondholte geven.

 Normaal gesproken veroorzaken deze micro-organismen in de mond van ons huisdier geen ziekte; niet onmiddellijk in ieder geval. Ze hebben namelijk heel wat tijd nodig om voet aan de grond te krijgen op het oppervlak van de tanden van uw huisdier. Als er etensresten en andere zetmeelhoudende deeltjes op de tanden of in het tandvlees zitten, is dat een uitstekende kans voor deze kiemen om zich te verstoppen en zich te vermenigvuldigen door zich te voeden met de koolhydraten die in deze etensresten zitten. Na verloop van tijd laten ze een zeer dun, zeer helder, maar zeer taai beschermlaagje los dat we tandplak noemen. Dit helpt de kiemen te beschermen tegen mechanische krachten. Geef het nog een paar weken en dit dunne beschermlaagje begint uit te harden tot iets als cement. Dit noemen we tandsteen.

 Onder zowel tandplak als tandsteen scheiden de kiemen voortdurend sterk zure stoffen af die het oppervlak van de tanden eroderen, waardoor tandbederf ontstaat. Als dit de tandvleesgrens bereikt, leidt het tot irritatie, waardoor gingivitis ontstaat. Als dit zo doorgaat, worden zowel de tanden als het tandvlees aangetast, wat leidt tot wat iedereen nu kent als tandvleesontsteking (parodontitis).

 Ook hier geldt dat als de situatie verslechtert, de bacteriën toegang kunnen krijgen tot de bloedvaten en zich via het bloed kunnen nestelen in andere organen in het lichaam van de hond. Dit is het begin van ernstiger gezondheidsproblemen zoals hartklepaandoeningen bij honden en massale infectie van het bloed. En dan te bedenken dat het allemaal begon met een paar etensresten en andere deeltjes die uw hond niet verwijderde!

 U kunt uw hond echt niet de schuld geven; hoe slim onze hondachtige maatjes ook zijn, ze weten niet hoe ze hun tanden moeten poetsen. Ze weten ook niet hoe ze flosdraad of zelfs mondwater moeten gebruiken. Maar wat ze wel weten en graag doen? Kauwen. Daarom moet u uw hond alleen de beste kauwkluiven geven die het vuil en de deeltjes verwijderen die het beginpunt kunnen vormen van de ontwikkeling van tandplak en tandsteen.

 Om het gebit van uw hond schoon en de adem fris te houden, kunt u overwegen de tanden niet alleen om de paar dagen te poetsen, maar ook regelmatig gebitskluiven te geven. Voor sommige honden zal dit elke dag zijn, voor anderen om de dag.

 

 Wat zijn de voordelen van gebitskauwtabletten voor honden?

 Nu u begrijpt waarom het vaak nodig is om uw hond regelmatig gebitskauwtabletten te geven, laten we proberen samen te vatten wat we tot nu toe hebben besproken in termen van de voordelen die de gebitskauwtabletten bieden aan uw huisdier.

 

 Verbetering van de gezondheid van tanden en tandvlees

 

 Dental chews helpen bij het reinigen van de tanden en het verwijderen van vuil van het tandvlees. Dit voorkomt dat bacteriën zich op deze plaatsen kunnen vestigen, zodat ze geen tandplak en tandsteen kunnen vormen. Tegelijkertijd scheiden bacteriën geen zuren af die het oppervlak van de tanden aantasten, waardoor de integriteit en sterkte van de tanden behouden blijft en het tandvlees steviger wordt. Technisch gezien, verbeteren dental chews de gezondheid van het gebit van de hond.

 

 Slechte adem verminderen 

 

 Naast de zuren die bacteriën afscheiden, geven ze ook bijproducten af van hun metabolisme. Dit vermengt zich met het speeksel van uw huisdier, waardoor een karakteristieke vieze geur ontstaat. Je wilt echt niet dat je hond zijn gezicht voor je neus houdt en je onophoudelijk likt als zijn adem naar het riool stinkt! Voorkomen dat bacteriën de tanden koloniseren kan een slechte adem bij honden helpen verminderen.

 

 Parodontale aandoeningen voorkomen 

 

 Dit is een natuurlijk eindresultaat van een gezond gebit en gezond tandvlees. Omdat de integriteit van de tanden en het tandvlees behouden blijft, elimineert u het risico op parodontale aandoeningen bij uw huisdier. Bovendien helpt dit ook het risico op het ontwikkelen van systemische infecties die verband houden met de mondhygiëne te minimaliseren.

 

 Wat zijn de verschillende soorten gebitskauwtabletten voor honden?

 Zoals u waarschijnlijk al gemerkt heeft, zijn er verschillende soorten kauwkluiven voor honden die u kunt kopen om de gebitsgezondheid van uw huisdier te helpen verbeteren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

 

 Dental diëten: Dit zijn droge brokjes-achtige kluiven die voeding geven en tegelijkertijd uw huisdier helpen bij het reinigen van de tanden, het verfrissen van de adem en het verwijderen van tandplak. Deze zijn vaak groter dan droge brokjes en zijn speciaal ontworpen om ribbels of noppen te hebben voor de mechanische verwijdering van voedselresten.

 

 

 Traktaties voor de tanden: Er zijn bepaalde producten die eruit zien als een gewone hondenkluif, maar die speciaal zijn gemengd met een verscheidenheid aan stoffen of zelfs medicijnen om de mondhygiëne van honden te helpen verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld tandpasta’s met 10% chloorhexidinegluconaat dat helpt bacteriën in de mondholte te doden. 

 

 

 Rawhide kluiven en bully sticks: Dit zijn uitstekende hondenkluiven omdat ze beter bestand zijn tegen de kauwkracht van honden. Afhankelijk van het product zijn ze ook zeer rijk aan eiwitten omdat ze afkomstig zijn van dieren. Toch moet u voorzichtig zijn bij uw keuze, want de kans bestaat dat u een middelmatig product in handen krijgt. 

 

 

 Kauwspeeltjes: Sommige hondenspeeltjes zijn ontworpen met ribbels of noppen om te helpen bij het verwijderen van vuil uit de bek van de hond. Ze zijn meestal gemaakt van rubber, omdat dit materiaal veilig is en goed bestand is tegen kauwen, zodat uw hond zijn tanden kan schoonmaken terwijl hij geniet van leuke speeltijd.

 

 Om tandbederf, een slechte adem en parodontale aandoeningen bij honden te voorkomen, is het noodzakelijk om de mond- en tandgezondheid van uw huisdier goed te verzorgen. Aangezien honden hun tanden niet kunnen poetsen, is het een goed idee om uw huisdier regelmatig, of in ieder geval af en toe, gebitskluiven te geven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.