Het is zo makkelijk om iemand te vertellen dat hij of zij zijn of haar hond alleen het beste, gezondste, uitgebalanceerde hondenvoer van hoge kwaliteit moet geven. Helaas, weten waar en hoe te beginnen kan vaak intimiderend zijn, vooral voor nieuwelingen. Hoewel iedereen weet dat optimale hondenvoeding kan leiden tot een gezondere, glanzende en gladdere vacht, een sterker immuunsysteem en een efficiëntere spijsvertering, weten niet veel mensen hoe ze hondenvoer van hoge kwaliteit moeten kopen. We hebben tips en adviezen verzameld van vooraanstaande hondenvoedingsexperts om u op de hoogte te brengen van hun geheimen als het gaat om het kopen van gezond hondenvoer.

droog

 Leer zo veel mogelijk over de inhoud van gezond droogvoer voor honden

 

 Verschillende hondenbrokken worden geleverd met een verscheidenheid aan ingrediënten. Sommige bevatten ingrediënten die worden aangeduid als ‘echt vlees’, terwijl andere ingrediënten met een ‘vleessmaak’ bevatten. Hoe dan ook, een van de zekerste manieren om de beste brokken voor uw hond te vinden is door te leren wat een gezonde hondenvoeding moet bevatten.

 Momenteel zijn er richtlijnen opgesteld door de Association of American Feed Control Officials om te reguleren wat fabrikanten van hondenvoer wel en niet op hun etiketten mogen vermelden. Dit is belangrijk omdat het niet voldoen aan deze zogenaamde voedings-“normen” altijd als een rode vlag moet worden beschouwd en koste wat kost moet worden vermeden.

 Als u bijvoorbeeld een bepaald hondenvoer overweegt en het wordt bestempeld als ‘enkelvoudig ingrediënt’, dan mag het niet minder dan 95 procent van dat specifieke ingrediënt bevatten. Als u bijvoorbeeld een droog brokje hebt gekocht met als enige ingrediënt kip, dan moet het voor 95% uit kip bestaan. Ook als het product verschillende ingrediënten bevat, mag het merendeel van deze ingrediënten niet minder dan 95% van het gewicht van het product uitmaken.

 Als op het etiket van brokken woorden of zinnen staan als “voorgerecht”, “schotel”, of zelfs “avondeten”, dan moeten deze voedingsmiddelen ten minste een kwart van het geïdentificeerde ingrediënt bevatten. Zo staat er bijvoorbeeld “kipschotel” of “kalkoendiner”; dan moeten deze producten ten minste 25% kip, respectievelijk kalkoen bevatten.

 Evenzo, als op het etiket van het product staat “met” een bepaald ingrediënt, dan mag de samenstelling van dit “ingrediënt” niet meer dan 3 procent van het levensmiddel bevatten. Staat er bijvoorbeeld “kip met erwten” op het etiket, dan weet u dat de samenstelling ten minste 95 procent kip en ten hoogste 3 procent erwten moet zijn.

 Voor brokken waarop staat dat zij specifieke “smaken” bevatten, is het belangrijk dat deze “smaken” slechts een detecteerbare, bijna te verwaarlozen, hoeveelheid bevatten. Laten we zeggen dat een product met de vermelding “met rundvleesaroma’s” slechts een zeer minieme, maar detecteerbare hoeveelheid van deze “rundvleesaroma’s” mag bevatten.

 Dus, voordat u dieper gaat graven in de verschillende ingrediënten van het hondenvoer voor uw huisdier, zorg ervoor dat u begrijpt wat deze “labels” werkelijk zouden moeten betekenen.

 

 Lees en begrijp de voedingsnorm verklaring van het product

 

 De eerste stap in de selectie van gezond hondenvoer is het bepalen van de “voedingsnormen” die door de fabrikant van het hondenvoer worden nageleefd in relatie tot de richtlijnen die door de AAFCO zijn opgesteld. Onthoud altijd dat de ingrediënten die op het etiket van een product worden vermeld, overeenkomen met hun gewicht en meestal worden uitgedrukt als percentage van een bepaalde portiegrootte. De ingrediënten worden vaak vermeld in volgorde van afnemend gewicht, zodat u kunt verwachten dat ‘zwaardere’ ingrediënten bovenaan een dergelijke lijst staan.

 Helaas ontstaan hier problemen, vooral bij de samenstelling van droge brokken. Het gewicht van deze “zware” ingrediënten wordt meestal gemeten voordat het product gedehydrateerd wordt. Wanneer het ingrediënt eenmaal gedehydrateerd is, kan het gewicht ervan niet meer overeenkomen met wat er op het etiket staat. De reden hiervoor is heel eenvoudig. Vlees zoals gevogelte, vis en vee bevatten gewoonlijk 70 procent water. Wanneer ze worden bereid, worden ze gemengd met andere ingrediënten om een partij hondenvoer te maken. Zodra het mengen en koken klaar is, wordt het hele mengsel gedehydrateerd of wordt het watergehalte verwijderd. Als dit gebeurt met vochtrijke voedingsmiddelen, kunt u zich voorstellen wat er gebeurt met de belangrijke voedingsstoffen die vaak onderaan de lijst staan.

 Het loont dus de moeite om te weten dat wat er volgens de verpakking in zit, meer een afspiegeling is van wat er voor het uitdrogen in zit.

 

 Let op gezonde granen en gluten in de brokken

 

 Veel gezondheidsbewuste mensen schrikken terug voor granen en gluten in droge brokken. Gelooft u ons niet? Kijk maar eens naar alle geweldige producten die vandaag de dag op de markt zijn en je zult veel etiketten zien zoals “glutenvrij” en “graanvrij”, alsof deze voedingsmiddelen slecht zijn.

 In een artikel geschreven door de Amerikaanse Kennel Club met de titel “Can Dogs Eat Wheat and Other Grains?” werden uiteindelijk verschillende misvattingen over granen en glutens voor honden weerlegd. Om te beginnen hebben honden koolhydraten nodig als energiebron; nou ja, in ieder geval niet zo veel als mensen. Hoewel het waar is dat hun hondachtige neven in het wild gedijen op vlees-gebaseerde eiwitten, zijn onze gedomesticeerde honden geëvolueerd om de verteerbaarheid van bepaalde soorten koolhydraten toe te laten. En de koolhydraten die vaak in hondenvoer worden gebruikt, zijn speciaal ontworpen om verteerbaar te zijn.

 Mensen zijn ook op hun hoede voor allergieën voor dergelijke ingrediënten. Studies tonen echter aan dat allergieën voor granen en gluten niet groter zijn dan allergieën voor andere soorten voedsel, zoals kip, gevogelte en zelfs rundvlees. Wist je trouwens dat 4 van de 5 belangrijkste allergenen in voedsel eigenlijk van dierlijke oorsprong zijn, waaronder rundvlees, zuivel, kip en eieren? Tarwegluten wordt beschouwd als een allergeen, voornamelijk vanwege het hoge eiwitgehalte. Maar gezien het feit dat het op nummer 3 staat in de top allergene voedingsmiddelen, zoals degene die we al hebben genoemd, moet het nog steeds worden beschouwd als een geweldig voedingsmiddel voor honden vanwege de aminozuren en 99% verteerbaarheid. Hier is nog een weetje: glutenallergieën zijn zeer zeldzaam bij hondjes.

 Het moet ook worden begrepen dat besmette granen, zoals die welke zijn besmet met mijten, allergieën kunnen veroorzaken bij gevoelige honden. Een product met goede productiepraktijken zou je echter gemoedsrust moeten geven over de veiligheid van hun ingrediënten.

 Het is dus perfect in orde om uw huisdier brokjes te geven die gluten en granen bevatten. Het is ook perfect in orde als je ervoor kiest om ze niet te geven. Het is jouw keuze.

 

 Begrijp wat ‘bijproducten’ echt betekenen in deze voeding voor huisdieren. 

 

 Er is een populaire opvatting dat bijproducten, zoals gluten en granen, slecht zijn voor je hond. We zeggen ook niet dat het goed is. Net als wat we in het begin al zeiden, is het belangrijk om de verschillende ingrediënten die je tegenkomt te lezen en te onderzoeken. Alleen omdat je het woord “bijproducten” ziet staan moet je er al van wegblijven.

 Als deze “bijproducten” hoeven, haren of zelfs hoorns zijn, zoals veel adverteerders en marketeers je willen doen geloven, dan moet je deze producten ten koste van alles vermijden. Als de “bijproducten” echter inwendige organen zijn, zoals longen, hart, nieren en lever, dan moet je dit product zeker kopen. Waarom? Dit orgaanvlees bestaat uit voedingsstoffen die uw hond om verschillende redenen kan gebruiken. Het zijn voedzame vleessoorten die in het eindmengsel van het hondenvoer zijn verwerkt om het zijn uitzonderlijke voedingsprofiel te geven.

 We weten dat niet iedereen van ons houdt van orgaanvlees. En als je een fan bent van Fear Factor, weet je waar we het over hebben. We beschouwen deze vleessoorten vaak als vies en onhygiënisch. Maar in veel culturen zijn het gewaardeerde delicatessen of maken ze deel uit van het dagelijkse dieet. En hier is het goede: ze worden niet ziek van het eten van deze dingen.

 En als je er vast van overtuigd bent dat honden moeten eten wat hun voorouders in het wild eten, moet je jezelf het volgende afvragen – laten wilde hondachtigen opzettelijk de inwendige organen van de prooi die ze verslinden achter? Doen zij zich alleen tegoed aan het vlees? Als uw antwoord “nee” is, waarom zouden onze gedomesticeerde hondachtigen dan anders eten?

 Het punt is dat we onze angsten projecteren op onze hondachtige vrienden. Omdat wij morbide bang zijn om dit vlees van inwendige organen uit te proberen, zijn we ook geneigd te denken dat onze huisdieren er ook vol walging van zullen worden.

 Bovendien gebruiken gerenommeerde fabrikanten van droog hondenvoer alleen bijproducten van hoge kwaliteit. Dus als je niet echt zeker bent van de ingrediënten, met name bijproducten, probeer dan in elk geval wat meer onderzoek te doen. Het zou ook helpen als u alleen betrouwbare en zeer gerenommeerde bedrijven kiest.

 

 Lees en begrijp de verklaring van voedingsgeschiktheid. 

 

 Hier is nog een tip voor u bij het kopen van gezond hondenvoer. Lees altijd het etiket en probeer de voedingswaardedeclaratie van het product te begrijpen. Sommige producten zijn ontworpen om aan alle honden te worden gegeven, ongeacht ras en grootte. Sommige zijn specifiek voor groei en voortplanting. Sommige producten zijn ook speciaal samengesteld voor puppy’s, zieke honden, oudere honden, en zelfs zwangere honden en zogende mormels. Het punt dat we proberen te maken is dat je moet begrijpen voor welk type hond de brokken speciaal zijn ontworpen. Is het voor een hond met een artritis probleem? Wat dacht je van een hond met hevige jeuk aan de huid en haar-beharing? Er is een reden waarom fabrikanten deze “verklaringen” op hun etiketten zetten. Op die manier weet u of een dergelijk product al dan niet geschikt is voor uw hond.

 

 Zoek naar informatie over eventuele voedingsproeven. 

 

 Gerenommeerde fabrikanten van hondenvoer nemen altijd een paragraaf op over de voederproeven die zij of een derde partij organisatie hebben uitgevoerd om tot een conclusie te komen die heeft geleid tot de formulering van de voedingswaardedeclaratie. Dit gezegd zijnde, als het product vermeldt dat het een uitgebalanceerde formule heeft voor honden die lijden aan gewrichtsproblemen, dan zou het ook een paragraaf moeten bevatten over welke tests of voederproeven werden gedaan om deze claim te rechtvaardigen. Belangrijker is echter de geldigheid van hun tests. Als ze de voederproeven hebben uitgevoerd op gezonde honden zonder gewrichtsproblemen, denk je dan dat het juist is om te zeggen dat hun product goed is voor honden met artritis en andere problemen aan de gewrichten?

 

 Overweeg de gegarandeerde analyse te controleren. 

 

 Een ander stukje informatie dat bij alle gezonde hondenvoerproducten aanwezig zou moeten zijn, is de gegarandeerde analyse van de ingrediënten. Deze wordt vaak uitgedrukt in een percentage eiwitten, vetten, vocht en vezels. Zowel eiwitten als vetten worden uitgedrukt in het minimum, terwijl vezels en vocht worden uitgedrukt in hun maximum. U kunt bijvoorbeeld een product krijgen met een minimum van 40 procent eiwitten, en 20 procent vet, en een maximum van 8 procent vocht, en 10 procent vezels.

 Begrijp dat dit een zeer ruwe schatting is van het voedingsprofiel van het hondenrecept. Waarom? Nou, hoe weet je het werkelijke percentage van “minimaal 40 procent eiwit”? Is het 41% of 45% of misschien 40,1%? Hetzelfde geldt voor vezels en vocht. Als er staat “maximaal 8 procent vocht”, betekent dat dan 7, 6 of 1 procent? Het is dus echt niet te zeggen wat de ‘werkelijke’ procentuele samenstelling is van de beschreven voedingsstof.

 Bovendien geeft de gegarandeerde analyse je geen informatie over de verteerbaarheid van de ingrediënten, noch geeft het je informatie over de kwaliteit ervan. Nogmaals, het geeft je alleen een ruw idee van wat je je hond geeft. Als je een eiwitrijk dieet voor je hond wilt, dan is het voldoende om te weten dat het minstens 40% eiwitten bevat.

 

 Vergeet niet het advies van uw dierenarts in te winnen bij het kopen van hondenvoer. 

 

 De meesten van ons raadplegen onze dierenarts alleen als onze huisdieren ziek worden, of voor hun reguliere inentingen of vaccinaties gepland staan. Uw dierenarts is echter meer dan capabel om u te vertellen welk voer u uw huisdier het beste kunt geven. Het is van cruciaal belang dat u zich ervan bewust bent dat het soort en de hoeveelheid voeding die uw huisdier moet krijgen, afhankelijk zijn van de genen, de leeftijd, de voortplantingsstatus en de levensstijl van uw huisdier. In veel gevallen zal uw dierenarts een uitgebreide evaluatie van de lichaamsconditie van uw hond uitvoeren om de juiste soort en hoeveelheid voeding te bepalen die uw huisdier zou moeten nemen. U kunt dan deze informatie gebruiken om uw zoektocht naar de beste droge hondenvoeding op maat te maken.

 

 Verdiep u in het door u gekozen hondenvoer.

 

 Als u uw keuze voor het best mogelijke hondenvoer hebt beperkt, doe er dan alles aan om meer te weten te komen over het bedrijf of de bedrijven die ze produceren. Zeer gerenommeerde bedrijven vervaardigen hun producten in hun eigen faciliteiten in plaats van deze elders te laten inkopen. Dit is belangrijk omdat bedrijven die hun eigen producten vervaardigen zich moeten houden aan zeer strenge regels en voorschriften met betrekking tot de veiligheid van hun producten. Waarom zou u informatie willen over de kwaliteitscontrole en de herkomst van diervoedingsbedrijven? Wel, zij zijn niet wettelijk verplicht om deze informatie op hun productetiketten te vermelden. Je moet dus echt dieper graven in hun productiepraktijken om een idee te krijgen van de kwaliteitscontrole-activiteiten die ze toepassen. Dit geeft je een idee of het product dat je hebt gekozen echt van de hoogst mogelijke kwaliteit en veilig voor je huisdier is of niet.

 De verschillende punten die we zojuist met u hebben gedeeld lijken misschien vervelend om te bereiken. Toch zou al deze informatie al op de verpakking zelf aanwezig moeten zijn. U kunt de kennis die u tot nu toe hebt opgedaan gebruiken om u te helpen het best mogelijke gezonde hondenvoer bij u in de buurt te kopen. 

 

 Waar moet u op letten bij het kopen van het beste droogvoer voor honden

 In het vorige hoofdstuk hebben we het gehad over een aantal zaken waar u op moet letten bij het kopen van voer voor uw huisdier, met name droge brokjes. Aangezien bijna alle informatie die u moet evalueren al te vinden is op het etiket van het product, moet u nu misschien nog enkele andere dingen in overweging nemen die u zullen helpen bepalen of uw keuze al dan niet de meest geschikte is voor uw huisdier. Hier zijn een paar dingen die u moet overwegen wanneer u droogvoer koopt.

 

 Leeftijd en gezondheidstoestand van uw huisdier 

 

 Nog voor u een product uit het schap van uw favoriete dierenbenodigdhedenwinkel begint te kiezen, moet u ervoor zorgen dat u een zeer duidelijk inzicht hebt in de voedingsbehoeften van uw hond. De meesten van ons hebben het idee dat als we de ribben in de borstkas van onze hond niet kunnen voelen, hij als ‘gezond’ kan worden beschouwd. We hebben hierboven al gezegd dat het advies van uw dierenarts van cruciaal belang is om u te helpen beslissen wat voor soort voedsel u uw hond moet geven. Vergeet ook niet dat verschillende honden in verschillende levensfasen verschillende voedingsbehoeften hebben. En als ze toevallig een medische of gezondheidsaandoening hebben, kan dit ook van grote invloed zijn op het soort voedsel dat ze kunnen eten.

 

 Eiwitten en vetten eerst, koolhydraten als laatste 

 

 In het vorige hoofdstuk hebben we gezegd dat het prima is om onze honden koolhydraten te geven. We hebben zelfs gezegd dat het goed is om ze granen en tarwegluten te geven, vooral vanwege het hoge eiwitgehalte, met name aminozuren. Hopelijk hebben we niet de indruk gewekt dat je een hondenvoer moet kiezen dat rijk is aan koolhydraten.

 Honden zijn niet beperkt tot een carnivoor dieet, in tegenstelling tot katten. De leden van de Canidae familie staan nu bekend als omnivoren – volledig in staat om zowel dierlijke als plantaardige soorten voedsel te eten. Zij hebben echter wel grotere hoeveelheden eiwitten en vetten in hun dieet nodig, omdat deze de noodzakelijke bouwstenen leveren voor een continue weefsel- en orgaanontwikkeling en voor een gezonder zenuw- en integumentensysteem. In het wild consumeren hondachtigen tot 65% eiwitten en 30% vetten en de rest wordt verdeeld over koolhydraten en andere voedingsstoffen.

 Dit betekent niet dat u zich strikt aan deze verhoudingen moet houden. Wat we sterk aanraden is om een product te zoeken dat een uitstekende verhouding eiwitten en vetten heeft in verhouding tot koolhydraten. Weet je nog wat we zeiden over de minimum-maximum percentages in de samenstelling van droogvoer, waarbij eiwitten en vetten in het minimum worden weergegeven en vezels en vocht in het maximum? Dit is waar je deze informatie gaat gebruiken.

 

 Duidelijk identificeerbare ingrediënten 

 

 Net zoals de volledige voedingsinformatie van een product belangrijk is, is het ook essentieel dat de ingrediënten die op het etiket staan duidelijk identificeerbaar zijn. Als er alleen “echt vlees” op staat, ben je geneigd je af te vragen “vlees van wat”? Is het kip? Kalkoen? Herten? Wild zwijn? Bij deze producten moet duidelijk worden vermeld welke ingrediënten er in elke zak van dit hondenvoer zitten.

 

 Houdbaarheidsdata 

 

 Zelfs droog hondenvoer heeft zijn houdbaarheidsdatum. Sommige fabrikanten noemen dit de “ten minste houdbaar tot” datum. Laat u nu niet in verwarring brengen door deze vormen van etikettering, want wij zullen proberen ze u uit te leggen. Een product met een houdbaarheidsdatum betekent dat het tot die datum kan worden geconsumeerd, met behoud van het volledige spectrum van smaken en kwaliteitsgoederen die in het voedingsproduct zijn verwerkt. Dit betekent dat een houdbaarheidsdatum u een idee geeft van de houdbaarheid van een product zonder dat het aan kwaliteit inboet. Voorbij de houdbaarheidsdatum begint de kwaliteit van het voedsel al af te nemen.

 Anderzijds geeft de houdbaarheidsdatum van een voedingsproduct, of het nu voor menselijke of dierlijke consumptie is, het moment aan waarop de consumptie van het product niet langer wordt aanbevolen door het bedrijf. Technisch gezien zegt de fabrikant u dat u het uw honden niet meer mag geven als de houdbaarheidsdatum is bereikt. Als u het toch aan uw hond geeft en er gaat iets mis, dan ontslaat u het bedrijf eigenlijk van alle aansprakelijkheid. Zij hebben het u verteld.

 Er zijn geen standaardregels voor de minimale houdbaarheidsdatum die u zou moeten overwegen. Deskundigen suggereren dat een product met een houdbaarheidsdatum die nog ongeveer 10 of zelfs 11 maanden is, als ideaal kan worden beschouwd, omdat dit meestal betekent dat het voedingsproduct nog maar kort geleden is geproduceerd. 

 Wat te vermijden bij droog hondenvoer

 Net zoals er dingen zijn die belangrijk zijn in een gezonde hondenvoeding, zijn er ook dingen die je gewoon moet vermijden. Een aantal daarvan hebben we al besproken in onze voorgaande discussies, maar het kan geen kwaad om nog eens aan te geven welke ingrediënten te vermijden zijn bij droog hondenvoer.

 

 Bijproducten van vlees en/of gevogelte van lage kwaliteit 

 

 We hebben al gezegd dat bijproducten niet per se slecht zijn. Het is echter van cruciaal belang dat je echt dieper graaft naar het soort bijproducten dat is opgenomen. Dit is waar uw zorgvuldigheid loont. Alles wat afkomstig is van een bron van lage kwaliteit of van twijfelachtige mengsels van bijproducten moet dus worden vermeden.

 

 Generieke eiwit- en vetbron 

 

 Wees heel voorzichtig met labels als “hele eiwitten” of zelfs “gezonde vetten”, omdat deze niet echt de bron van het eiwit aangeven. Je denkt misschien dat het “volwaardige eiwitten” zijn, maar deze macronutriënt kan overal vandaan komen. Dus als het etiket vaag is, sla het dan over en neem het volgende product op de plank.

 

 Kunstmatige ingrediënten – zoetstoffen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen 

 

 Bij de samenstelling van gezond hondenvoer mogen alleen natuurlijke ingrediënten worden gebruikt. Er zijn ook natuurlijke ingrediënten die als uitstekende conserveringsmiddelen kunnen dienen. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen die vaak in veel voedingsproducten worden gebruikt. Zorg ervoor dat deze niet aanwezig zijn in het hondenvoer dat u koopt, koop anders een ander product.

 

 Vulstoffen en/of granen van lage kwaliteit 

 

 We hebben ook al gezegd dat granen niet uit het dieet van uw huisdier mogen worden geweerd. Zoals u misschien al gemerkt heeft, bevatten sommige van onze beste droge hondenvoeders gezonde en gezonde volle granen, zoals bruine rijst, gerst en havermout. Deze bieden grote voordelen voor de gezondheid. Wat u echt moet vermijden zijn vulstoffen die niet bijdragen aan het voedingsprofiel van het hondenvoer. Daarnaast moeten ook granen van lage kwaliteit worden vermeden.

 Onze honden alleen droogvoer van de hoogste kwaliteit geven is van cruciaal belang voor hun optimale gezondheid en welzijn. Door goed naar de etiketten van deze producten te kijken en te begrijpen wat die vermeldingen en informatie op het etiket betekenen, kunt u ook tot de best mogelijke keuze voor uw hond komen. Vergeet niet om altijd te zoeken naar natuurlijke en gezonde of hoogwaardige ingrediënten.

 

 Beste Droogvoer FAQ:

 V: Wat is de beste manier om over te stappen op een nieuw hondenvoer?

 A: Fabrikanten van hondenvoer hebben hun eigen manier voor de overgang van een ander merk hondenvoer naar hun merk. Hoewel ze kunnen verschillen in de tijd die nodig is om de overgang te maken, volgen ze allemaal hetzelfde basisprincipe. Bij de overgang van het ene merk hondenvoer naar het andere is het het beste om dit geleidelijk te doen.

 Als u uw huisdier bijvoorbeeld bij elke voeding 2 kopjes hondenvoer geeft, kunt u het beste ½ kopje vervangen door het nieuwe hondenvoer. In feite geeft u 1,5 kopjes van het huidige hondenvoer en ½ kopje van het nieuwe voer bij elke voeding. U kunt dit de eerste 3 tot 5 dagen geven, waarbij u goed in de gaten moet houden of uw hond niet allergisch is of de smaak van het nieuwe voer niet lekker vindt. Als uw hond het mengsel opeet, kunt u de verhouding tussen het huidige en het nieuwe hondenvoer verhogen tot 1:1. U geeft dan elk 1 kopje van het huidige en het nieuwe hondenvoer. Nogmaals, geef dit gedurende 3 tot 5 dagen. Als er geen reacties zijn, kunt u het percentage nieuw voer in zijn maaltijd verhogen tot 75%. Dit betekent dat u 1,5 kopjes van het nieuwe hondenvoer en ½ kopje van het huidige voer geeft. Geef dit mengsel nog 3 tot 5 dagen. Als uw hond zijn nieuwe maaltijd goed verteert, kunt u overschakelen op het nieuwe hondenvoer.

 Onthoud dat het belangrijk is om dit langzaam en geleidelijk te doen. Het is ook van cruciaal belang dat u uw huisdier in de gaten houdt voor ongewenste reacties of zelfs tekenen dat hij het nieuwe hondenvoer niet lekker vindt.

 V: Hoe lang blijft droog hondenvoer vers?

 A: Dit is lastiger dan het klinkt. Er is één ding waar u op moet letten bij productetiketten: de houdbaarheidsdatum of de uiterste consumptiedatum. Het is belangrijk dat u een product kiest met een houdbaarheidsdatum die het verst verwijderd is van de datum waarop u het product wilt kopen. Bijvoorbeeld, als product A een houdbaarheidsdatum heeft van december 2018 en product B heeft maart 2019, dan moet u product B kiezen omdat het een langere houdbaarheidsdatum heeft dan product A.

 Het feit dat een product de houdbaarheidsdatum heeft, betekent niet dat het vers blijft tot die datum als de zak al geopend is. Integendeel, de samenstelling en het gehalte aan voedingsstoffen van droogvoer gaan sterk achteruit als de zak eenmaal geopend is. Sommige literatuur zegt dat droog hondenvoer nog 6 weken na opening kan worden gebruikt, terwijl anderen de gemiddelde houdbaarheid na opening op 14 dagen of slechts 2 weken stellen.

 De truc is deze. Als droog hondenvoer voldoende wordt beschermd tegen licht, vocht, hoge temperaturen en lucht, dan zou het na opening van de zak nog ruim 6 weken houdbaar moeten zijn. Als er echter geen adequate en passende maatregelen worden genomen om hondenbrokken tegen de elementen te beschermen, moet u uw hond de hele zak binnen 2 weken laten opeten.

 V: Wat is de beste manier om droog hondenvoer te bewaren?

 A: Zoals we hierboven al zeiden, kunnen hondenbrokken 2 weken tot 6 weken vers blijven, afhankelijk van hoe goed ze zijn bewaard en beschermd tegen de elementen. Dit onderstreept het belang van het kiezen van de juiste opslagcontainers voor uw hondenbrokken.

 In het ideale geval worden hondenbrokken nooit uit hun originele verpakking gehaald. Dat komt omdat de fabrikanten de verpakking zo hebben ontworpen dat deze het droge hondenvoer goed beschermt. Dit is de belangrijkste bescherming van de brokken tegen snelle afbraak. Daarom moet u de zak met droog hondenvoer heel voorzichtig openen, zodat niet de hele inhoud tegelijk aan de elementen wordt blootgesteld. Het is ook belangrijk om de zak opnieuw te sluiten. Als er geen hersluitingsmechanisme is, moet u de bovenkant voorzichtig oprollen en vastzetten met een clip.

 Om de houdbaarheid van een geopende zak droogvoer te verlengen, kan deze in metalen, glazen of plastic bakjes met luchtdichte sluiting worden geplaatst. Haal de brokjes niet uit de verpakking. U bewaart droog hondenvoer in de bak met de brokjes nog in de originele verpakking. Bewaar deze verpakkingen op een droge en koele plaats in uw huis.

 V: Hoe wordt droogvoer voor honden gemaakt?

 A: Het proces van droogvoer maken is technisch gezien heel eenvoudig. Als u ooit een koekje of een andere lekkernij hebt gebakken die u in de oven hebt afgemaakt, is het principe in wezen hetzelfde. Het enige verschil is natuurlijk dat fabrikanten zeer grote mixers, voorbereidingstafels en ovenachtige apparatuur hebben om grotere hoeveelheden hondenvoer per keer te kunnen bereiden.

 Alles begint met de keuze van de juiste ingrediënten. Het is belangrijk te onthouden dat fabrikanten van hondenvoer zich moeten houden aan een aantal regels of normen die zijn opgelegd door de Association of American Feed Control Officials. Alle hondenvoer moet evenwichtig en compleet zijn. Daarom moeten fabrikanten ingrediënten zoeken die aan deze eisen voldoen. Het komt erop neer dat u uw eigen recept bedenkt, behalve dat dit niet alleen door uw hond, maar door de honden van alle anderen zal worden gegeten.

 Zodra de ingrediënten zijn gekozen, worden deze gecombineerd met andere ingrediënten om een deeg te vormen, net als uw koekjesdeeg. Dit wordt dan in een machine geplaatst om het deeg te koken. Terwijl het deeg bij hoge temperatuur en onder extreme druk wordt gekookt, wordt het in een andere machine, een extruder, geduwd waar het deeg in brokjes wordt gesneden.

 Deze stukjes deeg worden gedroogd om eventueel resterend vocht te verwijderen. Tijdens dit stadium en net vóór het verpakken worden vitaminen, mineralen, oliën en vetten op de brokken gesproeid. De fabrikanten moeten zeer snel zijn met het verpakken, aangezien elke vertraging tussen de toevoeging van de laatste ingrediënten en het verpakken kan leiden tot bederf van de vetten en oliën.

 V: Hoe kan ik droog hondenvoer zachter maken?

 A: Droogvoer is erg handig. Giet de brokjes gewoon in de voerbak van uw hond en u bent klaar. Niets kan handiger zijn dan dat. Helaas kunnen sommige honden niet echt bijten in de verharde consistentie van brokken, zoals puppy’s en oudere honden die misschien geen tanden meer hebben. Daarom is het belangrijk om het droogvoer van uw hond eerst zachter te maken voordat u het aan hem geeft.

 Een goede manier om te beginnen is door een paar eetlepels warm water aan het droogvoer toe te voegen en te wachten tot het zachter wordt. Als u liever een veel zachtere, papperige consistentie wilt, kunt u altijd wat meer warm water toevoegen. Als u een echt kieskeurige eter heeft die niet van de geur van droog hondenvoer houdt, kunt u runder- of kippenbouillon met een laag natriumgehalte toevoegen, of zelfs de bouillon uit een blikje tonijn. Gebruik dit als verzachtingsmiddel om de smakelijkheid van uw droogvoer te verbeteren.

 V: Kan droog hondenvoer bederven tijdens de warmte?

 A: Het is een bekend feit dat blootstelling van uw droogvoer aan lucht en vochtigheid de snelheid waarmee het wordt afgebroken kan versnellen. Niet alleen dat, maar dergelijke omgevingsfactoren verhogen ook het risico op besmetting van droogvoer, met name door de bacterie Salmonella. Hetzelfde geldt voor een verhoging van de omgevingstemperatuur, omdat hierdoor ook de luchtvochtigheid kan toenemen. Dus, kan droogvoer bederven in de hitte? Het antwoord is ja. Hoe snel? Dat hangt ervan af.

 Zoals we hierboven al hebben opgemerkt, kan droogvoer dat op de juiste manier is opgeslagen, tot 6 weken na opening van de zak vers blijven. Als het echter lukraak is opgeslagen, kan deze periode van 6 weken aanzienlijk worden verkort tot slechts 2 weken of misschien zelfs minder.

 

 V: Wat kan ik mengen met droog hondenvoer?

 A: We hebben het idee behandeld van de overgang van uw huisdier van het huidige hondenvoer naar een nieuw merk droog hondenvoer. We hebben het ook gehad over het bevochtigen van droogvoer om bepaalde problemen in verband met hondenvoeding op te lossen. Hoewel een ander merk hondenvoer, water, melk, en de bouillon van kip, rundvlees of tonijn kunnen worden toegevoegd of gemengd met droogvoer, zijn dit niet de enige dingen die u kunt mengen.

 Het toevoegen van natvoer of hondenvoer in blik aan hondenbrokken is ook aan te raden, vooral als u een jachthond heeft die een echt kieskeurige eter is. Als u verschillende merken droog hondenvoer wilt mengen, kunt u verschillende texturen, kleuren, vormen en smaken gebruiken om het interessanter te maken voor uw huisdier. Technisch gezien kunt u bijna alles mengen met droog hondenvoer, behalve oud hondenvoer dat al in de voerbak van uw huisdier aanwezig is en speciale formuleringen van hondenvoer of diëten die therapeutische indicaties hebben. Als u niet echt zeker bent, moet u altijd uw dierenarts raadplegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.