Met zo veel hondenvoer dat wordt aangeduid als ‘graanvrij’, is het niet moeilijk om te zien dat mensen gefrustreerd raken over welk merk ze moeten kiezen. Wij hebben een uitgebreide gids voor u opgesteld om een aantal aspecten van het kiezen en kopen van graanvrije hondenvoeding te begrijpen. We hebben een discussie opgenomen over de vraag of er echt behoefte is aan dergelijke soorten hondenvoer en of honden echt allergisch zijn voor granen. We zullen u ook enkele van de belangrijkste kenmerken van een goede graanvrije hondenvoeding presenteren, evenals enkele tips over hoe u uw hond met een allergie kunt voeren.

graanvrij

 Heeft mijn hond echt graanvrij hondenvoer nodig?

 Het is niet meer dan normaal om deze vraag te stellen, vooral als je veel reclames en advertenties hoort en ziet die een luid gezoem creëren over de vele gezondheidsvoordelen van graanvrij hondenvoer. Veel ouders van gezelschapsdieren wordt wijsgemaakt dat, omdat een glutenvrij dieet goed is voor ons, het ook goed moet zijn voor onze honden. Dit is een veelgehoorde opmerking die door velen in de wetenschappelijke gemeenschap wordt gedeeld, die hun wenkbrauwen fronsen bij deze nogal “creatieve” marketingpraktijken.

 Laten we eens proberen te kijken naar de redenen waarom mensen graanvrije diëten superieur vinden aan andere soorten hondenvoer en wat de wetenschap hierover te zeggen heeft. Hopelijk helpt dit u om tot een antwoord te komen op de vraag of uw hond echt een graanvrij dieet nodig heeft of niet.

 

 Honden zijn van nature carnivoren, dus het eten van granen zit zeker niet in hun genen

 

 Het voorouderlijke dieet van honden is niet strikt carnivoor. In feite zijn katten meer carnivoor dan honden. Studies hebben aangetoond dat leden van de familie der hondachtigen eigenlijk omnivoren zijn, dat wil zeggen dat zij zich kunnen voeden met andere dieren of zelfs plantensoorten. Natuurlijk gaat de voorkeur uit naar dierlijke bronnen. Maar aangezien zij op jacht moeten, hebben ook prooidieren geleerd zich aan te passen, waardoor zij bijzonder moeilijk te bemachtigen zijn. Zo hebben voorouderlijke honden geleerd om naast granen ook fruit en groenten te consumeren om in het wild te kunnen overleven. Denken dat honden van nature vleeseters zijn, is dan ook een ernstige vergissing.

 Aangezien de schaarste aan prooidieren de voorouderlijke hondachtigen ertoe heeft aangezet op zoek te gaan naar andere middelen van bestaan, kan men er dus van uitgaan dat zij zich hebben leren aanpassen. Dit betekent ook dat zij, indien hun een dieet op basis van dieren en een dieet op basis van planten wordt aangeboden, bijna altijd onmiddellijk voor het eerste zullen kiezen boven het tweede. Als het dierlijke dieet echter wordt verwijderd, kunnen honden nog steeds overleven omdat zij nog steeds het plantaardige dieet kunnen consumeren.

 

 Graankorrels worden beschouwd als de meest voorkomende oorzaak van voedselallergieën bij honden

 

 Ondanks talrijke studies die het tegendeel bewijzen, blijven veel mensen volhouden dat graankorrels de meest voorkomende oorzaak zijn van voedselallergieën bij honden. Helaas is dit, net als het idee dat honden carnivoren zijn, een vergissing. We zullen hier in de volgende paragrafen een aparte en meer gedetailleerde bespreking aan wijden. Het volstaat te zeggen dat er andere niet-graanvoedingsmiddelen zijn die even allergeen zijn, maar toch de belangrijkste ingrediënten zijn van veel tarwevrije hondenvoeding.

 

 Honden hebben geen amylase in hun speeksel om de koolhydraten in granen effectief af te breken

 

 Het enzym amylase is nodig om koolhydraatmoleculen af te breken tot zetmeel om deze moleculen voor te bereiden op verdere vertering in de maag. Amylase is aanwezig in het speeksel van mensen, maar niet in dat van honden. Daarom denken veel mensen dat honden geen graankorrels mogen eten omdat ze niet in staat zijn deze veilig genoeg af te breken. Wat zij zich niet realiseren is dat deze redenering ook fout is. Aangezien amylase een enzym is dat nodig is voor een efficiëntere afbraak van koolhydraten, zouden alle andere soorten koolhydraten, niet alleen graankorrels, niet door onze hondenvrienden mogen worden geconsumeerd. Maar het is een feit dat honden ook groenten en fruit eten.

 Er is nog een punt dat mensen over het hoofd zien in verband met amylase bij honden. Hoewel ze geen amylase in hun speeksel hebben, is dit enzym wel aanwezig in de dunne darm, meestal geleverd door de pancreas in de vorm van pancreasamylase. Technisch gesproken betekent dit dat de koolhydraten – met inbegrip van granen – nog steeds worden verteerd en geabsorbeerd voor cellulair gebruik.

 Om samen te vatten wat we zojuist hebben gepresenteerd, de belangrijkste reden waarom veel mensen graanvrije voeding superieur vinden aan andere soorten hondenvoer is dat deze een lager allergeen potentieel bezitten. Als u denkt dat uw hond allergisch is voor bepaalde soorten voedsel, dan is het beter om het niet te geven. Zoals we al in punt 2 hebben uitgelegd en in het volgende hoofdstuk zullen bespreken, zijn granen zoals tarwe, maïs en soja echter niet de enige voedingsmiddelen die allergeen kunnen zijn. Dit betekent simpelweg dat als u echt wilt dat uw hond geen voedselallergieën heeft, het van cruciaal belang is dat u een allergietest op hem uitvoert. Anders zou uw hond al een aantal voedingsstoffen kunnen missen die alleen deze graankorrels kunnen leveren.

 Dus, heeft uw hond een graanvrij dieet nodig? Dat hangt er eigenlijk vanaf. Als uw dierenarts met absolute zekerheid kan vaststellen dat de allergie van uw hond rechtstreeks veroorzaakt wordt door deze granen, ga dan zeker voor een graanvrij dieet. Echter, als de allergie niet wijst op een zeer specifieke voeding, vooral omdat je het gemengde ingrediënten geeft, dan zul je moeten beginnen met een allergie test.

 Is het waar dat honden allergisch zijn voor granen?

 Aangezien het belangrijkste probleem bij het volgen van een graanvrij dieet is dat het voedselallergieën bij honden kan veroorzaken, moeten we eens nader bekijken hoe allergieën in de eerste plaats ontstaan.

 Allergieën zijn de manier van een organisme om zichzelf te beschermen tegen invasie van vreemde materialen zoals bacteriën, virussen en andere niet-zelf-componenten. Het immuunsysteem geeft zijn immunoglobuline E af als reactie op de aanwezigheid van een allergeen. De eerste keer dat het immuunsysteem aan een dergelijke stof wordt blootgesteld, schakelen sommige cellen de bedreiging effectief uit, terwijl andere cellen een kopie van de bedreiging maken, zodat het verdedigingscellen kan produceren voor het geval dezelfde stof weer opduikt. De tweede keer dat het organisme aan een dergelijke stof wordt blootgesteld, zal zijn immuunsysteem dus reeds in staat zijn een doeltreffende reactie tegen deze bedreiging te ontwikkelen. Deze reactie noemen we een allergische reactie.

 Nu komt het volgende over voedselallergieën. De wetenschap heeft aangetoond dat eiwitten bijna altijd als voedselallergenen worden beschouwd. De wetenschap heeft echter ook aangetoond dat niet alle voedseleiwitten allergeen kunnen zijn. Dit heeft vooral te maken met de complexe biochemische eigenschappen van deze voedseleiwitten. Hoewel ze allemaal eiwitten bevatten, zijn sommige meer allergeen dan andere.

 Volgens studies zijn de meest voorkomende voedselallergenen de volgende.

 

 Rundvlees

 Zuivel

 Ei

 Kip

 Tarwe

 Maïs

 Soja

 

 Dus, is het waar dat honden allergisch zijn voor granen? Ja, sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde soorten granen, maar ze zijn evenzeer allergisch voor dierlijke eiwitten zoals kip en rundvlees. Dus, als je echt bezorgd bent over voedselallergieën bij honden, dan moet je ook de andere voedingsmiddelen die hierboven zijn genoemd, zoals rundvlees, kip, zuivel en ei, uit hun dieet verwijderen.

 Niet alle granen kunnen allergeen zijn. In feite zijn er andere granen die als gezond worden beschouwd. Voorbeelden hiervan zijn de volgende.

 

 Bruine en witte rijst

 Havermout

 Boekweit

 Amarant

 Gierst

 Quinoa

 

 Het etiket “graanvrij” is echter zeer misleidend, omdat het deze specifieke voedingsgroep generaliseert als bijzonder allergeen. Een meer geschikte etikettering zou moeten zijn “glutenvrij” of “tarwevrij”, “maïsvrij”, en/of “sojavrij”. Het heeft echt geen zin om alle soorten granen als inherent allergeen te etiketteren.

 Daarom moet je zorgvuldig het etiket lezen van het product dat je koopt. Als er staat dat het ‘graanvrij’ is, dan moet er specifiek op staan welke soorten graan zijn uitgesloten in de samenstelling. Hopelijk vind je ook enkele gezondere.

 

 Wat maakt een goede graanvrije hondenvoeding?

 We weten nu dat graanvrije hondenvoeding niet echt gaat over de afwezigheid van deze ‘allergene’ granen, maar eerder over de gezondheid van de ingrediënten die worden gebruikt in de formulering van deze voedingsproducten voor honden. We zullen nu proberen te begrijpen wat een goede graanvrije hondenvoeding is.

 

 Het belangrijkste ingrediënt moet volledig dierlijk eiwit zijn 

 

 Een goed graanvrij hondenvoer moet als hoofdingrediënt dierlijke eiwitten bevatten. Dierlijke eiwitten worden gemakkelijk verteerd en gebruikt door de cellen van onze hondenvrienden. Plantaardige eiwitten worden ook verteerd en gebruikt, maar de meeste moeten eerst een uitgebreide bewerking ondergaan voordat ze effectief door de verschillende weefsels kunnen worden gebruikt. Wat we willen toevoegen, op basis van wat de wetenschap heeft aangetoond, is om te zoeken naar hele dierlijke eiwitten die als nieuw worden beschouwd of die een laag allergeen potentieel hebben.

 Aangezien kip en rundvlees als zeer allergeen worden beschouwd, moeten andere dierlijke eiwitten worden overwogen. Hoe nieuwer het eiwit, hoe beter het is. U kunt de eiwitten van bizon, hert, everzwijn, watervogels, konijn en andere “ongewone” of ongewone dierlijke eiwitbronnen proberen. Dit is je beste kans om er zeker van te zijn dat je hond alle hypoallergene voordelen van het niet opnemen van graankorrels in hun dieet zal benutten.

 Hoewel vleesmaaltijden aanvaardbaar zijn, moeten deze alleen als secundaire ingrediënten worden beschouwd. Bijvoorbeeld, als het product dat u overweegt te kopen lamsmeel bevat, dan moet er een ander volledig vleeseiwit, bijvoorbeeld hertenvlees, als hoofdbestanddeel aanwezig zijn. Het lamsvleesmeel zou pas op de tweede plaats moeten komen.

 

 Het moet gezondere en heilzame koolhydraten bevatten, waaronder granen

 

 Weet je nog wat we zeiden over dat niet alle granen allergeen zijn? Technisch gezien is wat we zeggen dat je ook gezonde granen in het dieet van je huisdier moet opnemen, omdat veel van deze granen essentiële aminozuren en andere heilzame voedingsstoffen bevatten. Quinoa, bruine rijst en haver zijn slechts voorbeelden van deze heilzame granen.

 Daarnaast moet je op zoek naar producten die gezonde groenten en fruit bevatten, omdat deze vol zitten met antioxidanten, mineralen en vitaminen die kunnen helpen bij het bevorderen van een betere gezondheid van je hond. Bijvoorbeeld, vitamine C is altijd een uitzonderlijk micronutriënt vanwege zijn antioxiderende eigenschappen en zijn rol bij de collageensynthese. Vitamine A en E zijn ook belangrijk voor extra antioxiderende werking. De familie van B-vitaminen kan helpen bij een verscheidenheid van processen, met name die waarbij het metabolisme van macronutriënten betrokken is. Mineralen als calcium, ijzer en fosfor zijn ook belangrijk.

 

 Het mag geen kunstmatige of schadelijke ingrediënten bevatten

 

 Sommige hondenvoerfabrikanten gebruiken smaakversterkers om de smakelijkheid van de brokjes of zelfs het natvoer te verhogen. Het is technisch in orde om smaakversterkers te hebben, zolang deze gecertificeerd zijn dat ze gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten. Jammer genoeg kan dit vrij duur zijn. Daarom kan het gebeuren dat bedrijven hun toevlucht moeten nemen tot het gebruik van kunstmatige ingrediënten, additieven, zoetstoffen, of zelfs kleurstoffen in hun formulering om de algemene “kwaliteit” van hun producten te helpen verbeteren. Kies in geen geval een product dat een van deze kunstmatig samengestelde ingrediënten bevat.

 Enkele tips voor het voeren van een hond met voedselallergieën

 We beseffen dat u zich zorgen maakt over voedselallergieën bij uw hond. Hoewel het geven van een graanvrij dieet de angst voor het uitlokken van een allergische reactie bij uw hond kan helpen verminderen, zijn er nog andere dingen die u kunt doen om uw hond met voedselallergie te helpen voeden. Hier zijn enkele tips.

 Voer een voedselallergietest uit – Als u niet zeker weet voor welk specifiek voedseleiwit uw hond allergisch is, moet u een allergietest uitvoeren die meestal een paar weken tot een paar maanden duurt. Wat u moet doen is stoppen met wat u uw hondje te eten geeft en hem een nieuw eiwit geven. U zou verbeteringen in zijn conditie moeten zien. Zodra uw hondje volledig is opgeknapt, kunt u langzaam één ingrediënt per keer uit zijn vorige dieet introduceren. Zorg ervoor dat u ten minste een paar weken één ingrediënt geeft om te controleren op een eventuele reactie. Als er geen reactie is, kunt u overgaan op het volgende ingrediënt en zo verder. Het belangrijkste is om het mogelijke voedselallergeen te elimineren.

 

 Onderzoek verschillende merken: Met zoveel soorten hondenvoer die vandaag de dag op de markt zijn, kan het extreem moeilijk zijn om te bepalen wat het perfecte voer voor uw huisdier is. Daarom raden wij aan om eerst de merken te onderzoeken. Door onderzoek te doen naar verschillende merken, kunt u uw opties filteren en uw keuzes beperken om te beslissen wat de beste voeding voor uw hond zal zijn. We raden u aan om onze gids met de beste merken hondenvoer te bekijken om te beginnen.

 Overweeg om nieuwe of gehydrolyseerde eiwitten te geven: Nieuwe eiwitten zijn volledig nieuw voor uw hond. Dit kan de immuunrespons sterk verminderen. Soms wilt u ook eiwitten in hun eenvoudigste vorm – aminozuren – geven om het immuunsysteem te helpen deze moleculen als niet-allergeen te herkennen. Deze zijn beschikbaar als gehydrolyseerde eiwitten.

 Geef honden altijd hondenvoer van hoge kwaliteit: Alles begint met goede voeding. Kies niet alleen voor een product met een goede verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten van hoge kwaliteit, maar geef ze ook probiotica, omdat die de algehele werking van het spijsverteringsstelsel van uw hond kunnen verbeteren, wat ook van invloed is op zijn immuniteit. Lees ook onze gids over het beste hondenvoer tegen allergieën.

 

 

 Vraag advies aan uw dierenarts: Uw dierenarts is nog steeds de beste persoon om naartoe te gaan als er enige bezorgdheid is over uw huisdier, of het nu voedselallergie of een andere aandoening is. Helaas luisteren veel eigenaren van gezelschapsdieren liever naar wat beroemdheden zeggen over een bepaald product. De meesten luisteren ook naar wat andere mensen zeggen. Het punt is dat, terwijl sommige van deze voedselallergie management praktijken kunnen werken op de hondjes van andere mensen, het niet automatisch betekent dat het werkt met uw hondje ook. Elke hond is van nature anders. Daarom is het het beste om een dierenarts naar de voedselallergieën van uw hond te laten kijken.

 

 

 Het is heel goed om onze honden graanvrij te voeren als dat ons een gerust gevoel geeft over hun welzijn. We moeten er echter ook op letten dat de producten die we kiezen niet alleen graanvrij zijn, maar ook gemaakt zijn van hoogwaardige dierlijke eiwitten, gezonde en gezonde koolhydraten, en geen schadelijke of onnodige ingrediënten bevatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.