Het kiezen van het juiste hondenvoer om uw huisdier te helpen gewicht te verliezen kan lastig zijn. Hoewel het gemakkelijk is om een calorie- en vetarme hondenvoeding te kiezen, moet u soms ook met andere dingen rekening houden. Onze uitgebreide gids over hoe u het beste hondenvoer voor gewichtsverlies kunt kopen, helpt u bij het opstellen van uw plan om de gewichtsproblemen van uw hond effectief aan te pakken.

hondenvoer gewichtsverlies

 Heeft mijn hond overgewicht?

 Als u echt wilt weten of uw hond overgewicht heeft of niet, moet u uw hond wegen en vervolgens zijn gewicht vergelijken met de standaard van het ras. Om u een idee te geven, hebben we hier een aantal van de meest voorkomende hondenrassen en hun ideale lichaamsgewicht op een rijtje gezet.

 

 

 Dit wil niet zeggen dat u echt alleen op de weegschaal moet vertrouwen om te controleren of uw hond al dan niet te zwaar is. Hier zijn enkele tekenen die u vertellen dat uw hond misschien al op weg is naar een ernstig gewichtsprobleem.

 

 Moeite met het ‘voelen’ van de ribben

 

 Als u met uw vingers over de borstkas van uw hond beweegt, moet u in het ideale geval zonder problemen de ribben kunnen voelen. Als u dit kunt, dan heeft uw hond geen overgewicht. Moet u echter dieper ‘graven’ of harder met uw vingers duwen om de ribben van uw hond te voelen, dan kan uw hond al overgewicht hebben.

 

 Afwezigheid van lichaamsvorm of ‘definitie’

 

 Als u naar uw hond kijkt, moet u een heel duidelijk idee hebben van waar de borst, buik en taille zitten. Dit is hun lichaamsvorm of hun lichaamsdefinitie. Als u van bovenaf kijkt en u ziet de buik van uw hond aan de zijkanten uitsteken, dan ziet u een overduidelijke uitzetting van zijn buik. Als u uw hond van opzij bekijkt en u ziet de karakteristieke taille- en buikplooi niet, dan is uw hond zeker zwaarlijvig.

 

 Onvermogen van uw hond om zichzelf te verzorgen of te krabben

 

 Als uw hond zichzelf niet kan verzorgen of zelfs krabben, mits er geen medische aandoeningen bekend zijn die uw hond kunnen beletten dergelijke dingen te doen, dan is het waarschijnlijker dat uw hond al zwaarlijvig is. De extra vulling van vet op zijn lichaam verhindert een optimaal bewegingsbereik van de gewrichten, zodat zelfs een simpele handeling als krabben al te moeilijk kan zijn voor uw hondje.

 

 Overmatig hijgen, zelfs in normale situaties

 

 Kijk eens hoe lang het duurt voordat uw hond begint te hijgen tijdens uw dagelijkse wandelingen. Begint uw hond te hijgen na een kilometer of is het na een blok of twee? Als dat laatste het geval is, dan is er een kans dat uw huisdier al overgewicht heeft. Natuurlijk moet je ook rekening houden met het weer. Als het te warm is buiten dan weet je dat je hond veel sneller zal hijgen dan normaal.

 

 Moeite met bewegen

 

 Als uw hond geen artritis of een andere aandoening heeft die zijn mobiliteit kan beïnvloeden, zou hij zich relatief gemakkelijk moeten kunnen bewegen. Hij kan op uw bank springen of heeft geen problemen met opstaan en uit bed komen. Zo niet, dan is de kans groot dat uw huisdier overgewicht heeft.

 

 Spijsverteringsproblemen

 

 Hoewel het niet noodzakelijkerwijs een teken van gewichtsproblemen is, is het een veel voorkomende waarneming dat honden met overgewicht vaker last hebben van constipatie en winderigheid dan honden met een normaal gewicht. Dit is vooral waar als uw hond geen bekende medische aandoeningen heeft.

 Waardoor komen honden aan?

 Er zijn vele redenen waarom honden kunnen aankomen. Sommige zijn het directe gevolg van chronische gezondheidsproblemen, maar de meeste oorzaken zijn goed te voorkomen. Hier volgen enkele van de meest voorkomende oorzaken van gewichtstoename bij honden.

 

 Te veel voedsel

 

 Het voedsel dat we aan onze huisdieren geven bevat calorieën. Deze calorieën zijn afkomstig van koolhydraten, eiwitten en vetten. Idealiter zou er een evenwicht moeten zijn tussen energie-inname en energie-output. Eenvoudig gezegd: de hoeveelheid calorieën die uw hond binnenkrijgt, moet in verhouding staan tot de hoeveelheid calorieën die hij nodig heeft om al zijn vitale functies en andere belangrijke activiteiten in het leven van de hond uit te voeren. Als er aanzienlijk meer calorieën worden opgenomen dan de hoeveelheid calorieën die door uw hond worden verbruikt, dan zal dit teveel aan calorieën op een andere manier moeten worden verwerkt.

 Overtollige calorieën, meestal uit koolhydraten in de vorm van glucose, worden omgezet in vetzuren en glycogeen. Deze worden in het lichaam van de hond opgeslagen zodat hij, als hij energie nodig heeft en de volgende maaltijd nog enkele uren op zich laat wachten, nog iets heeft om als energiebron te gebruiken.

 Helaas is het zo dat tegen de tijd dat de volgende maaltijd komt, deze opgeslagen energie nog niet opgebruikt is. Toch geeft u uw hond nu weer een portie van dezelfde hoeveelheid calorieën in zijn voer. Na verloop van tijd leidt dit tot overmatige opslag van vetten, met zwaarlijvigheid tot gevolg.

 

 

 Te weinig beweging

 

 Naast het geven van te veel voedsel aan onze honden, kan gewichtstoename ook worden veroorzaakt door te weinig of helemaal geen beweging. Weet je nog wat we zeiden over energie-inname is gelijk aan energie-output? Nou, energie-inname is het voer, terwijl energie-output de fysieke activiteit is. Als u uw hond niet te veel voedsel kunt geven, dan moet u ook zijn lichaamsbeweging verhogen, zodat uw hond al die opgeslagen energie verbruikt. Anders loopt u echt het risico dat uw hond aankomt.

 

 Genetische aanleg

 

 Sommige hondenrassen zijn genetisch voorbestemd om na verloop van tijd aan te komen. Deskundigen zeggen dat Amerikaanse cocker spaniels, Shetland sheepdogs, Cairn terriers, Labrador retrievers, beagles, collies, basset hounds, Noorse elandhonden, teckels, en Cavalier King Charles spaniels meer vatbaar zijn voor gewichtstoename dan andere hondenrassen.

 

 Chronische aandoeningen

 

 Er zijn ook chronische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat een hond aankomt. Deze kunnen de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie omvatten. De ziekte van Cushing is een aandoening van de bijnieren die leidt tot een verhoogde productie van cortisol. Hypothyreoïdie, aan de andere kant, komt veel voor bij Golden retrievers en Doberman pinschers en wordt gekenmerkt door lusteloosheid, infectie, haaruitval, onverdraagzaamheid voor lichaamsbeweging en zwakte.

 De gevaren van zwaarlijvigheid bij honden

 Net zoals obesitas bij mensen kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, kan hetzelfde worden gezegd van honden met een lichaamsgewicht dat hoger is dan normaal. Hier volgen enkele van de meest voorkomende gevaren van zwaarlijvigheid bij honden.

 

 Verhoogd risico op Diabetes Mellitus

 

 Te veel vet in het lichaam kan het risico op diabetes bij honden verhogen, omdat de voortdurende inname van koolhydraten de suikerspiegel in het bloed alleen maar verhoogt. Aangezien deze koolhydraten door het lichaam van de hond niet voor energie worden gebruikt, worden ze omgezet in vet en glycogeen, wat obesitas nog verergert. Na verloop van tijd leidt de toegenomen vetafzetting tot insulineresistentie, waardoor de glucose in het bloed toeneemt en niet meer naar de cellen wordt verplaatst. Dit verhoogt de bloedsuikerspiegel en is een van de kenmerken van diabetes.

 

 Problemen met mobiliteit

 

 Het hebben van een ongewoon zwaar gewicht zet druk en stress op de gewrichtsoppervlakken, zoals de gewrichten, ligamenten en botten. Het is alsof een vleugelpiano op een platform staat dat door tandenstokers wordt ondersteund. Het gewicht van het hondenlichaam kan onnodige druk uitoefenen op de gewrichten, wat kan leiden tot erosie van de uiteinden van de botten en artrose kan veroorzaken. Dit leidt tot mobiliteitsproblemen die gepaard gaan met ontstoken en pijnlijke gewrichten.

 

 Problemen met hart en bloedvaten

 

 Overtollige calorieën die niet door het lichaam worden gebruikt, moeten worden omgezet in vet en glycogeen. Hoe meer calorieën niet worden verbrand, hoe meer vet er wordt opgeslagen. Dit kan leiden tot de afzetting van vettige plaques of laesies in de binnenwanden van bloedvaten, wat beroertes, pulmonale hypertensie, systemische hoge bloeddruk, nierfalen en zelfs hartfalen secundair aan coronaire hartziekte kan veroorzaken.

 

 Moeite met ademhalen

 

 Wanneer vetkussentjes zich ophopen op de borstwand, beperkt dit de beweging van de ademhalingsspieren. Aangezien ademhalen grotendeels een passieve aangelegenheid is, zal de hond meer kracht moeten uitoefenen om lucht uit de omgeving in de longen te krijgen. Alleen al het werk van de ademhalingsspieren vergt een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof, die niet voldoende kan worden geleverd omdat de zuurstof naar meer vitale organen van het lichaam wordt geleid.

 

 Vette leverziekte

 

 Zwaarlijvigheid is een van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van vette leverziekte of steatohepatitis. De andere risicofactoren zijn insulineresistentie, een hoog vetgehalte en een hoge bloedsuikerspiegel, die allemaal aanwezig zijn bij een hond met overgewicht of obesitas. Het probleem met vette leverziekte is dat de lever zijn vermogen verliest om veel van de voedingsmiddelen en chemicaliën die een hond binnenkrijgt te metaboliseren. Na verloop van tijd leidt dit tot levercirrose, wat kan leiden tot ascites, leverkanker en zelfs leverfalen in het eindstadium.

 

 Verminderde immuunfunctie

 

 Een van de meest intrigerende observaties over zwaarlijvige honden is dat ze vatbaarder zijn voor infecties met salmonella en het hondenziektevirus, wat wijst op een gebrekkig immuunsysteem als gevolg van zwaarlijvigheid. Helaas blijft het exacte mechanisme achter deze waarneming onduidelijk. Het volstaat te zeggen dat zwaarlijvigheid het vermogen van een hond om infecties te bestrijden aanzienlijk kan verminderen. En dit kan belangrijke gevolgen hebben voor zijn algemene gezondheid.

 

 Warmte-intolerantie

 

 Vet is een uitzonderlijk weefsel als het gaat om het isoleren van het lichaam in een koude omgeving. Helaas kan te veel vet niet goed zijn wanneer de omgevingstemperaturen gewoon verzengend heet zijn. Zwaarlijvige honden staan erom bekend kwetsbaarder te zijn voor hitte-uitputting, hittestress en een hitteberoerte. Dit kan leiden tot de plotselinge stopzetting van de werking van het zenuwstelsel in een poging om de functionaliteit van vitale organen te behouden.

 

 Verhoogd risico op kanker

 

 Hoewel het exacte mechanisme onbekend is, is bekend dat zwaarlijvige honden een grotere kans hebben op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker, maar meer in het bijzonder die welke verband houden met de urineblaas. Er is ook vastgesteld dat zwaarlijvige puppy’s meer kans hebben op borsttumoren dan puppy’s met een normaal gewicht.

 

 Problemen met de huid en vacht

 

 Onder de huid bevindt zich een laag vetweefsel, onderhuids vet genoemd. Binnen de huidlaag bevinden zich cellen die uit vetbolletjes bestaan. Als de hond te veel vet heeft, heeft hij de neiging een vette huid te krijgen en meer huidplooien. Dit kan het risico op huidinfecties aanzienlijk verhogen.

 

 Wat maakt het beste hondenvoer voor gewichtsverlies?

 Het juiste hondenvoer voor gewichtsverlies moet de volgende verhoudingen van voedingsstoffen hebben.

 

 Ondergemiddelde calorieën

 

 Door de hoeveelheid calorieën die uw hond binnenkrijgt te verminderen, minimaliseert u de neiging van het lichaam om de overtollige calorieën als vet op te slaan. De vraag is dus hoeveel calorieën uw hond mag hebben, zodat u een idee krijgt van hoeveel ondergemiddelde calorieën werkelijk betekenen. Als uw hond bijvoorbeeld 500 calorieën per maaltijd zou moeten krijgen, dan zou een ondergemiddelde calorierijke voeding minder dan 500 calorieën per portie moeten bevatten.

 

 Laag tot onder het gemiddelde vetgehalte

 

 Te veel vet in de voeding kan alleen maar oplopen tot het vet dat door het lichaam wordt omgezet en opgeslagen uit overtollige glucose. Aangezien het probleem met calorierijk hondenvoer is dat er een kans bestaat dat de overtollige glucose wordt omgezet in en opgeslagen als vet, zal de inname van meer vet dan nodig de hoeveelheid vet die wordt opgeslagen alleen maar doen toenemen. Het is ook belangrijk te begrijpen dat de hoeveelheid energie die een enkele vetmolecule bevat meer is dan de hoeveelheid calorieën in een vergelijkbare molecule koolhydraten en eiwitten samen. Dat is hoe geconcentreerd vet is.

 

 Bovengemiddeld eiwit

 

 Eiwit bevat ook calorieën. Maar omdat eiwitten ongewoon grote moleculen zijn, zal het lichaam van uw hond meer calorieën moeten verbranden alleen al om eiwitten te verwerken en af te breken tot aminozuren. Er moet weer energie worden verbruikt om deze aminozuren te combineren tot bouwstenen. Technisch gezien kan het verhogen van de eiwitinname helpen aminozuren te sparen die nodig zijn voor de opbouw van weefsels, omdat het lichaam van de hond onbedoeld een deel van de eiwitten zal gebruiken voor energie.

 Hoeveel calorieën heeft uw hond nodig?

 Aangezien een van de essentiële kenmerken van een goed hondenvoer voor gewichtsverlies is dat het minder dan gemiddeld calorieën bevat, moet u weten hoeveel calorieën uw hond moet binnenkrijgen. Hier leest u hoe u de caloriebehoefte van uw hond controleert.

 

 Neem het gewicht van uw hond in kilogrammen. U kunt ook ponden gebruiken, maar deel dit dan door 2,2.

 Vermenigvuldig het gewicht van uw hond in kilo’s met 70 en vermenigvuldig vervolgens met de rust-energiebehoefte (RER) constante van 0,75.

 Vermenigvuldig de RER van uw hond met de juiste vermenigvuldigingsfactor, afhankelijk van zijn classificatie, om de onderhoudsenergiebehoefte of MER van uw hond te verkrijgen.

 

 De verschillende MER-vermenigvuldigingsfactoren zijn de volgende.

 

 

 Laten we zeggen dat u een hond heeft van 20 pond die u wilt afvallen.

 

 

 Dit betekent dat je je hond van 20 pond 477,225 calorieën per dag moet voeren als je wilt dat hij afvalt. De formule is een handig hulpmiddel. Maar als u problemen heeft, kan uw dierenarts u helpen.

 Zwaarlijvigheid bij honden is een ernstig probleem. Er zijn veel gevolgen voor de gezondheid die het algehele welzijn en de kwaliteit van leven van uw hond kunnen ondermijnen. Door uw hond een van deze beste hondenvoedingen voor gewichtsverlies te geven, geeft u uw harige beste vriend de kans om een normaler, gezonder leven te leiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.