Het kiezen van het juiste natvoer en hondenvoer in blik gaat vaak gepaard met een zorgvuldige afweging van een aantal zaken. Deze soorten hondenvoer zijn niet goedkoop en als zodanig misschien niet echt een goed idee voor degenen wier primaire zorg is de economie van het voeden van hun huisdieren. Als dit echter niet echt een zorg voor u is, dan zult u de aard zelf van nat hondenvoer moeten begrijpen, vooral in vergelijking met droge brokken.

nattevoeding

 De voedingssamenstelling van nat hondenvoer is een van de weinige dingen die u echt moet begrijpen, omdat het misschien niet zo goed is in vergelijking met droog hondenvoer. Als zodanig is het van essentieel belang om de unieke verschillen tussen droge brokken en nat hondenvoer te begrijpen, zelfs voordat we u helpen te bepalen waar u op moet letten bij de aanschaf van nat hondenvoer en hondenvoer in blik. Hopelijk bent u dan in staat om een meer betrouwbare beslissing te nemen over het soort nat hondenvoer dat u gaat kopen.

 

 Natvoer vs. Droogvoer

 Het debat tussen droog en nat hondenvoer is al aan de gang sinds fabrikanten van hondenvoer zijn begonnen met het ontleden van de anatomie van het ideale hondendieet. Aan de ene kant zijn er mensen die zeggen dat natvoer uit blik beter is, omdat het vocht bevat dat honden kan helpen gehydrateerd te blijven. Aan de andere kant zijn er degenen die zeggen dat droge brokjes beter zijn, hoofdzakelijk vanwege de grotere voedingswaarde per brokje. Het kiezen van de juiste voeding voor uw huisdier vereist inzicht in deze twee basistypen hondenvoer.

 Droog Hondenvoer

 Voorstanders van droge brokken beweren dat droge brokken per gewicht meer voedingsstoffen bevatten dan natte hondenbrokken, omdat ze minder vocht bevatten dan natte brokken. Bijvoorbeeld, als je 100 gram droge brokken hebt die slechts 10% vocht bevatten, betekent dit dat de resterende 90% eigenlijk de droge stof ingrediënten zijn – eiwitten, vetten, en koolhydraten. Normaal gesproken bevat een droog brokje minimaal 30% eiwit en 15% vet, wat in ons voorbeeld goed is voor ten minste 45 gram. Dan blijft er nog 45 gram over om de resterende 90 gram voedingsstoffen te maken. Betekent dit dat de 45 gram eigenlijk koolhydraten zijn? Of zijn het vulstoffen?

 Het goede is dat het gehalte aan macronutriënten altijd wordt uitgedrukt in het minimum voor zowel eiwit als vet en het maximum voor vocht en vezels. Maar het geven van limieten geeft je geen echt cijfer om mee te werken.

 Toch heeft droog hondenvoer heel wat voordelen. Het is voordeliger en veel handiger om aan honden te geven omdat het niet zo snel bederft. U kunt ‘s morgens een kopje in de voerbak van uw hond gieten en er toch zeker van zijn dat het niet bedorven zal zijn als u thuiskomt van uw werk. De vrij harde en ruwe textuur van de brokjes dient ook als tandenborstel voor uw hond om zijn gebit en mondhygiëne te helpen verbeteren.

 Het nadeel is dat u uw huisdier niet voldoende kunt hydrateren. Dit hoeft niet echt een probleem te zijn, vooral als u uw hond kunt laten drinken uit zijn waterbak of zelfs uit zijn fontein.

 

 Nat hondenvoer

 Het grootste probleem met nat hondenvoer is dat het te veel vocht bevat, waardoor de voedingswaarde over het algemeen lager is dan die van droog hondenvoer. In ons voorbeeld van een 100-grams bereiding, veronderstellen we dat het vochtgehalte 80% is. Dit betekent in wezen dat uw hond slechts 20% van het voer overhoudt voor wat betreft de voedingsstoffen. Dat is de reden waarom als je goed gaat kijken naar onze lijst van de 10 beste natte hondenvoeders in 2017, je zult merken dat de minimale hoeveelheid eiwitten tussen de 8 en 11 procent ligt, met uitzondering van Purina’s Moist & Meaty Burger met 18 procent. Toch is dit nog ver verwijderd van de minimale 30% eiwit in droog hondenvoer.

 Bovendien is vochtig hondenvoer per definitie duurder dan droge brokken, omdat het een technischer proces vergt. Bovendien bederven ze gemakkelijk. Als ze eenmaal bedorven zijn, kunt u ze niet meer aan uw hond geven, waardoor de kosten nog verder oplopen.

 Dit wil niet zeggen dat nat hondenvoer slecht is voor honden. Integendeel, deze voeders zijn zeer nuttig voor honden die niet te veel drinken en voor honden die ziek of verzwakt zijn, of herstellende van een ziekte, verwonding of zelfs bevalling. Het is ook uitzonderlijk voor senior honden wiens smaakpapillen en reukzin al verminderd kunnen zijn. Door ze vochtig hondenvoer te geven, kunnen ze veel beter eten, omdat dit soort voer veel smakelijker en lekkerder is dan droge brokjes. Ze bootsen het voedsel na dat wij eten. Geen wonder dat hondjes er dol op zijn.

 Aangezien zowel droge brokjes als natvoer hun voor- en nadelen hebben, is het niet ongewoon dat huisdiereigenaren de twee combineren. Het rijke vochtgehalte en de voorbeeldige smaak van natvoer gaan goed samen met de nutriëntenrijke, zij het flauwe samenstelling van droge brokken. Door de twee te combineren geeft u uw huisdier het beste van twee werelden.

 Waar moet u op letten bij de aanschaf van natvoer voor honden

 In het geval dat u op zoek bent naar uw eigen vochtige hondenvoeding om aan uw huisdier te geven, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten.

 

 Dierlijk eiwit als eerste ingrediënt 

 

 Het eerste ingrediënt moet altijd dierlijk eiwit zijn. In feite moet je de eerste 5 ingrediënten lezen om er zeker van te zijn dat de eiwitbron afkomstig is van een specifiek dier. Kies niet voor producten met alleen het label ‘vlees’, want dan weet je niet welk dier is gebruikt. Kies voor producten met zeer duidelijke dierlijke labels zoals ‘rundvlees’ en ‘kip’.

 

 Gegarandeerde analyse van ingrediënten 

 

 Hoewel dit slechts een zeer ruwe schatting is van de voedingsstofsamenstelling van het hondenvoer, zou het u een idee moeten geven van de hoeveelheid eiwitten, vetten, vezels en vocht die u aan uw huisdier geeft. Ga altijd voor een hoger minimaal ruw eiwitgehalte.

 

 Toevoeging van groenten en volle granen 

 

 Dit zijn uitstekende bronnen van vitaminen en mineralen, terwijl volle granen energie leveren voor uw huisdier, evenals bepaalde essentiële aminozuren die kunnen helpen bij het vergroten van die in dierlijke eiwitten.

 

 Geen kunstmatige ingrediënten 

 

 Je moet echt geen producten geven die vol zitten met kunstmatige ingrediënten en andere schadelijke chemische stoffen die meestal worden toegevoegd om smaak en kleur toe te voegen, en zelfs om de houdbaarheid van het product te verlengen. Hoewel je misschien denkt dat een kleine dosis oké is, kunnen deze toch een bedreiging vormen voor de gezondheid van je huisdier.

 

 Nat hondenvoer biedt uw huisdier een uitzonderlijke hoeveelheid vocht in een samenstelling die qua smaak en consistentie sterk lijkt op die van mensenvoer. Hoewel ze duurder zijn dan droge brokken, worden ze toch gewaardeerd bij bepaalde soorten honden die meer baat hebben bij een vochtrijke en heerlijke hondenmaaltijd. Omdat ze echter minder voedingsstoffen bevatten dan droge brokken, kan het raadzaam zijn meer vochtig hondenvoer te geven, zo niet het te mengen met droge brokken. In ieder geval kan nat hondenvoer zeer waardevol zijn omdat het het soort voedsel nabootst dat hun menselijke meesters eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.