De markt wordt letterlijk overspoeld met een heleboel honden ontwormingsmiddelen die onmiddellijk resultaat beloven binnen een paar dagen. Sommige werken ook echt, maar met aanzienlijke bijwerkingen. Hoewel er producten zijn die worden aangeduid als vrij verkrijgbare ontwormingsmiddelen, raden wij u sterk af deze te kopen zonder eerst uw dierenarts te raadplegen, aangezien verschillende honden verschillend reageren op hetzelfde ingrediënt. Veiligheid is een zeer belangrijke overweging bij het kopen van ‘medicijnen’ voor uw hond, omdat u geen belediging wilt toevoegen aan de hachelijke situatie van uw hond.

ontwormer

 Wat zijn de symptomen van wormen bij honden?

 Er zijn 4 veel voorkomende darmwormen die de darmen van honden en andere huisdieren aantasten. Dit zijn lintwormen, spoelwormen, haakwormen en zweepwormen, waarbij de eerste 2 soorten darmparasieten groot genoeg zijn om gemakkelijk in de ontlasting van honden te kunnen worden waargenomen. Tenzij u uw hond naar de dierenarts brengt voor een routine klinische evaluatie met onderzoek van de ontlasting, is het vaak heel moeilijk om te zien of uw hond wormen heeft, vooral in de vroege stadia van de besmetting.

 Het belangrijkste probleem met darmparasieten is dat ze concurreren met normale cellen bij de opname van voedingsstoffen in de voeding van uw hond. In plaats van dat deze voedingsstoffen worden geabsorbeerd en aan de cellen van het hondenlichaam worden geleverd, worden deze voedingsstoffen door de parasieten zelf verbruikt. Dit is de reden waarom ze parasieten worden genoemd, omdat ze zich voeden met hun gastheren.

 De symptomen van darmparasitisme bij honden zijn nauw verbonden met twee fundamentele problemen: ondervoeding en groei van het wormvolume. Deze kunnen zich als volgt manifesteren.

 

 Uw hond heeft een verhoogde eetlust maar komt niet aan, of hij heeft altijd honger maar valt af omdat de voedingsstoffen in zijn voer door de wormen worden opgenomen.

 Zwakte of weinig energie door de sterk verminderde opname van voedingsstoffen.

 doffe vacht of zelfs haaruitval als gevolg van een tekort aan voedingsstoffen

 Intense jeuk of huidirritatie door de migratie van wormlarven.

 Krabben aan het achterwerk van uw hond of wrijven tegen een meubelstuk of zelfs over de grond in een poging om wormen die mogelijk al naar de anus zijn gemigreerd fysiek te ‘verwijderen’.

 Opgeblazen gevoel als gevolg van de groeiende massa wormen en het gas dat elke worm afgeeft.

 Braken en diarree in een poging om de bolus van wormen uit de darmen te verwijderen. In veel gevallen kan de diarree gepaard gaan met bloed en zichtbare wormen. Wormen kunnen ook zichtbaar zijn in het braaksel.

 Zichtbare wormen of zelfs eieren in de ontlasting of het braaksel van de hond. Dit bevestigt alleen maar je vermoeden dat je hond wormen heeft.

 

 Hoe krijgen honden wormen?

 Er is geen eenduidig mechanisme waardoor honden darmwormen kunnen krijgen. Maar omdat deze parasieten meestal in het maagdarmkanaal voorkomen, kunnen ze via de bek van de hond en de rest van het spijsverteringskanaal worden overgebracht. Hier is een blik op hoe honden deze veel voorkomende wormen krijgen.

 

 Haakwormen

 

 Er zijn twee manieren waarop honden haakwormen kunnen krijgen. De eerste is door directe opname van de eitjes, die meestal in de ontlasting van een besmette hond worden aangetroffen. De tweede is spectaculairder in de zin dat het de uniciteit van deze darmparasieten onderstreept. Wanneer eitjes in de ontlasting worden doorgegeven, komen er binnen 5 dagen larven uit. Als ze niet door een andere hond worden opgenomen, kruipen deze larven op de omringende grond. Als een hond op deze grond loopt, kunnen de larven tussen de voetzolen door de huid van de hond binnendringen. Eenmaal door de lederhuid heen, komt de larve in de bloedbaan terecht, bereikt de longen, kruipt via de luchtpijp omhoog, en wordt dan doorgeslikt naar de dikke darm. Technisch gezien komen ze, ongeacht de route, altijd in de dikke darm terecht, hoewel de tweede manier van overdracht andere symptomen kan geven omdat de haakwormlarven migreren.

 

 Rondwormen

 

 Deze intestinale parasieten zijn op zijn zachtst gezegd erg sluw. Honden raken besmet als ze iets binnenkrijgen dat besmet is met hondenuitwerpselen die spoelwormeitjes bevatten. De eitjes komen uit in de darmen van de hond, waarbij larven vrijkomen die de wand van de darmen binnendringen. Van daaruit dringen de larven de bloedbaan binnen en bereiken de longblaasjes, waar het beestje langs de luchtwegen omhoog kruipt om vervolgens te worden opgehoest en doorgeslikt, terug naar de darmen. Als de hond drachtig is op het moment van de larvale migratie, kunnen de larven naar de placenta reizen en ongeboren pups infecteren. Als de hond borstvoeding geeft, kunnen de larven ook in de melk worden aangetroffen. Honden kunnen ook spoelwormen krijgen door tussengastheren op te eten die zich voeden met geëncyste eieren.

 

 Lintwormen

 

 Lintwormen kunnen op een unieke manier op honden worden overgedragen: ze hebben een tussengastheer nodig. De manier van overdracht is over het algemeen dezelfde als bij elke andere worm. Het begint met het doorgeven van geëmbryoneerde eitjes in de uitwerpselen, die kunnen worden opgenomen door tussengastheren zoals schapen, varkens, runderen, en vele andere. In de darmen van deze tussengastheren komen de eitjes uit, waarbij larven vrijkomen en de lever, longen en andere organen binnendringen. Wanneer deze organen zonder de juiste voorbereiding en verhitting aan honden worden gegeven, worden de larven overgebracht op honden en groeien ze uit tot volwassen dieren, klaar om de cyclus opnieuw te beginnen.

 

 Zweepwormen

 

 De volwassen zweepworm legt eitjes in de dikke darm van een besmette hond. Wanneer deze eitjes naar de anus worden geduwd en samen met de ontlasting van de hond worden uitgescheiden, komen ze binnen 2 tot 4 weken in de omgeving tot embryonisatie. In deze periode ontwikkelt zich al een besmettelijke larve. Als een hond de grond oplikt die verontreinigd is met hondenontlasting die de zweepwormeitjes bevat, worden de eitjes doorgegeven aan de dikke darm van de nieuwe hond, waar de larven vrijkomen in het darmepitheel. Van daaruit groeit het uit tot een volwassen zweepworm.

 

 Hoe kan ik mijn hond ontwormen?

 Hoewel er veel ontwormingsmiddelen voor honden zijn die beweren dat er geen recept nodig is voor het gebruik ervan, zou u beter moeten weten. Hoewel deze producten veilig en effectief zijn gebleken, kunt u er nog steeds niet helemaal zeker van zijn als het om uw hond gaat. Daarom is het heel belangrijk dat u uw huisdier eerst naar uw dierenarts brengt, zodat hij grondig kan beoordelen welk hondenontwormingsmiddel het meest geschikt is voor uw hond.

 Wat ontwormingsschema’s betreft, hebben de Centers for Disease Control and Prevention samen met de American Association of Veterinary Parasitologists de volgende richtlijnen opgesteld.

 

 Alle puppy’s moeten worden ontwormd op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, gevolgd door een nieuwe dosis op de leeftijd van 12 en 16 weken. Puppy’s moeten op de leeftijd van 6 maanden en op de leeftijd van 12 maanden opnieuw worden ontwormd.

 Alle volwassen honden moeten voor de rest van hun leven tweemaal per jaar worden ontwormd.

 Alle nieuwe honden in het huishouden, ongeacht hun leeftijd en voorgeschiedenis, moeten onmiddellijk na aankomst in huis worden ontwormd. Dit moet na 2 weken worden herhaald en daarna moet het gebruikelijke ontwormingsschema voor volwassen honden worden gevolgd.

 

 Er zijn ook een paar dingen waar u rekening mee moet houden als u uw hond ontwormt.

 

 De meeste OTC-preparaten zijn niet effectief tegen lintwormen. Het is daarom van groot belang om samen met uw dierenarts te bepalen wat het beste middel tegen lintwormen is.

 Rondwormen zijn ook heel moeilijk volledig uit te roeien omdat veel ervan jarenlang sluimeren. Er zijn er ook die alleen weer actief worden als de hond bijna drachtig is of tijdens de lactatie.

 

 Honden verkennen het grootste deel van hun wereld via hun mond. Helaas worden ze hierdoor ook blootgesteld aan het risico dat ze eitjes binnenkrijgen die kunnen veranderen in darmwormen. Hoewel deze ontwormingsmiddelen voor honden veilig en effectief zijn gebleken, is het van cruciaal belang dat u weet hoe u uw hond op de juiste manier kunt ontwormen door een strikt ontwormingsschema aan te houden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.