Hebben oudere honden speciale diëten nodig?

Een van de belangrijkste fysiologische veranderingen die optreden bij het ouder worden is de langzame afname van het energieniveau van de hond. Dit is niet echt omdat ze lui zijn geworden, maar eerder door de vermindering van de functie van organen die met mobiliteit te maken hebben. Ze kunnen al artritis of andere gewrichtsproblemen hebben die hun mobiliteit aanzienlijk kunnen beïnvloeden. De pijn en het ongemak die met deze aandoeningen gepaard gaan, kunnen bewegen behoorlijk frustrerend maken. Als gevolg daarvan geven oudere honden er soms de voorkeur aan de hele dag gewoon te blijven liggen. In dat geval hebben ze niet meer zo veel energie nodig die uit koolhydraten komt.

Gids Senior Hondenvoer

Een van de belangrijkste veranderingen in het dieet van oudere honden is dan ook een vermindering van de inname van koolhydraten en vetten, aangezien koolhydraten de voornaamste bron van calorieën zijn en vetten zeer geconcentreerde vormen van energie leveren. Hoewel oudere mormels baat hebben bij een verminderde calorie-inname, hebben ze meer vezels in hun voeding nodig, omdat deze een normale spijsvertering en een efficiëntere darmwerking bevorderen. Immobiliteit heeft een negatief effect op de darmperistaltiek, dus het introduceren van vezels in hun dieet zal de verwijdering van deze afvalstoffen in de darmen helpen vergemakkelijken.

Een andere reden waarom hun dieet minder calorieën moet bevatten, is dat hun stofwisseling aanzienlijk is verminderd. In combinatie met een gebrek aan activiteit zijn ze nu vatbaarder voor de ontwikkeling van zwaarlijvigheid en de daarmee gepaard gaande stofwisselingsproblemen.

Oudere honden zullen ook meer water nodig hebben, omdat het inherente vermogen van hun lichaam om water in balans te houden afneemt met de leeftijd. Het risico op uitdroging en een verstoring van het vocht- en elektrolytenevenwicht wordt groter bij een verminderde waterinname. Daarom is het van cruciaal belang om oudere honden schoon en vers drinkwater te geven.

Maar als mobiliteit een probleem is of als de pup niet wil drinken, dan is het geven van vochtrijk hondenvoer voldoende.
Oudere honden hebben ook natrium- en vetarme voeding nodig, omdat het risico op stofwisselingsproblemen exponentieel toeneemt als ze te veel van deze voedingsstoffen binnenkrijgen.
Aangezien mobiliteit een belangrijk probleem is bij oudere hondachtigen, kunt u ze supplementen geven die glucosamine en chondroïtine bevatten, hoewel er veel hondenvoerformules zijn die deze twee stoffen al bevatten. Deze moleculen kunnen de symptomen van artritis en andere aandoeningen van de gewrichtsoppervlakken helpen verlichten door de productie van gewrichtsvloeistof te verbeteren en de flexibiliteit van het gewrichtskapsel te vergroten. In het algemeen leiden deze tot verbetering van hun mobiliteit, hoewel deskundigen aanbevelen dat gewichtsbeheersing ook dezelfde voordelen kan bieden.

Oudere honden hebben ook baat bij eiwitten van hogere kwaliteit. Opgemerkt moet worden dat eiwitten helpen bij het behoud van een gezond lichaamsgewicht, terwijl ook de spiermassa behouden blijft. Een hoge eiwitinname verlicht ook de druk op de nieren, waardoor het risico op het ontwikkelen van nier-gerelateerde hondenziekten verder wordt geminimaliseerd.
Kortom, senior honden hebben eiwitrijke, vezelrijke, vetarme en koolhydraatarme diëten nodig. Ze hebben ook baat bij hondenvoer dat rijk is aan micronutriënten.

Zijn er gezondheidsproblemen die het dieet van een oudere hond kunnen beïnvloeden?

Het dieet voor ouderen dat we hierboven beschreven is speciaal voor normale, gezonde senior honden. Helaas, als ze bestaande gezondheidsproblemen hebben, kan hun dieet moeten worden aangepast om rekening te houden met de voedingsbehoeften van deze gezondheidsproblemen.

Artritis
Bijna alle ouder wordende honden hebben artritis, gekenmerkt door ontstekingen en onbeweeglijkheid van de aangetaste gewrichten. Het is bijna vergelijkbaar met artritis bij mensen. Ontstoken en pijnlijke gewrichten beperken de mobiliteit zodanig dat men helemaal niet meer wil bewegen. Oudere honden met artritis kunnen baat hebben bij suppletie met chondroïtine en glucosamine. Als deze stoffen al aanwezig zijn in de voeding van uw hond, dan is er duidelijk geen noodzaak voor suppletie. Daarnaast kan men alfalfa, gember, papaja en selderij in de voeding van de hond verwerken, omdat van deze natuurlijke ingrediënten is aangetoond dat ze sommige symptomen van gewrichtsaandoeningen verminderen.
Ziekten aan het tandvlees
Hoewel het geven van droge brokjes de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen kan helpen voorkomen, of op zijn minst minimaliseren, wordt het ouder worden altijd gekenmerkt door de verslechtering van de integriteit van weefsels, botten en tanden inbegrepen. Door de voortdurende aantasting van de integriteit van de tanden wordt deze gevoeliger voor de ontwikkeling van tandsteen en plaques die bacteriën en andere schadelijke micro-organismen in de diepere structuren van de tanden kunnen introduceren tot het moment dat deze kiemen het tandvleesweefsel bereiken.
Hoewel er geen diëten bestaan die tandvleesproblemen bij honden kunnen helpen behandelen, zijn er wel diëten die de achteruitgang van de tandstructuur kunnen helpen vertragen. Calciumrijke en zetmeelarme koolhydraatrijke voeding kan helpen. Calcium kan de integriteit van de tanden versterken, terwijl het verminderen van de inname van koolhydraten de kiemen de energie kan ontnemen om te groeien.
Diabetes
Als je denkt dat diabetes inherent een ziekte is bij mensen, dan heb je het mis. En hoewel honden geen insuline of zelfs orale hypoglykemische middelen toegediend kunnen krijgen, kan hun dieet wel een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes.
Aangezien de belangrijkste boosdoener bij diabetes de abnormale ophoping van glucose in het bloed is, is een dieet voor honden met diabetes gericht op het verminderen van het koolhydraatgehalte van de voeding. Dit betekent dat minder koolhydraten worden omgezet in glucose. Daarnaast kan het verhogen van de hoeveelheid vezels in hun dieet ook helpen bij de behandeling van diabetes. Vezels geven bulk aan het voedsel en het grootste deel hiervan wordt eigenlijk geëlimineerd en nooit geabsorbeerd. Als zodanig worden ze niet omgezet in glucose. Bovendien kan het verstrekken van voedsel dat langzaam wordt geabsorbeerd, de abrupte stijging of plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel helpen voorkomen. Voor diabetische senior katachtigen kan dit lastig zijn, omdat zij andere problemen kunnen hebben die hun diabetes kunnen verergeren.
Lees meer over de beste voeding voor honden met diabetes.
Blindheid
Wanneer uw hond ouder wordt, zijn veranderingen in het gezichtsvermogen te verwachten. Het belangrijkste om te onthouden is dat, als uw oudere huisdier al problemen heeft met zijn gezichtsvermogen, een bezoek aan uw dierenarts noodzakelijk zal zijn. Meestal zal uw hond een dieet krijgen dat rijk is aan docosahexaeenzuur en bètacaroteen. DHA staat bekend om de verbetering van de zenuwimpulsen die door de oogstructuur worden gestuurd, terwijl bètacaroteen de functie van de fotoreceptoren in het oog kan helpen verbeteren. Helaas zijn er geen diëten die volledige blindheid echt kunnen genezen.
Nieraandoeningen
Seniore honden met nierproblemen kunnen veel baat hebben bij een goed doordacht nierdieet dat bestaat uit laagwaardige eiwitten, laag in fosfor, en hoog in vocht. Misschien ben je ons kwijtgeraakt in de “lage hogere kwaliteit eiwitten”. Wat we bedoelden is dat je hondje eiwitten van hogere kwaliteit nodig heeft, maar in lagere hoeveelheden. Omdat de nieren al disfunctioneel zijn, kan het verstrekken van te veel bijproducten van de eiwitstofwisseling de nieren extra belasten. Te veel fosfor kan de nieren ook extra belasten. Het is ideaal om uw hond nat of ingeblikt hondenvoer te geven, omdat het verhoogde vochtgehalte de nieren kan helpen bij het functioneren; de nieren zijn immers afhankelijk van water om efficiënt te zijn.
Kanker
Bij oudere honden met kanker is het immuunsysteem vaak sterk aangetast. Als ze een kankertherapie ondergaan, zijn de meeste van hun weefsels ook beschadigd en deze zullen moeten worden vervangen. Het dieet van een hond met kanker moet dus eiwitrijk, vetrijk en graanvrij zijn. De reden is heel eenvoudig. Eiwit is nodig om de weefselopbouwprocessen te ondersteunen, terwijl vetten nodig zijn om de integriteit van deze nieuw opgebouwde weefsels te waarborgen. Kiezen voor graanvrije en niet-allergene voeding kan helpen voorkomen dat het reeds gecompromitteerde immuunsysteem onder druk komt te staan.
Lees hier onze uitgebreide Hondenvoer voor Allergieën Recensie.
Dementie
Vergeetachtigheid. Dat is wat dementie is voor de meeste mensen. Oudere honden hebben het ook. Gelukkig zijn hondenvoerformules rijk aan vitamine C en E, beta-caroteen, carotenoïden, flavonoïden, selenium, DHA en EPA bijzonder nuttig gebleken bij het verbeteren van het geheugen en het cognitief functioneren van de hond.
Hoe kiest u de juiste voeding voor uw senior hond
Het kiezen van de beste voeding voor uw ouder wordende hond is niet echt eenvoudig, omdat dit soort huisdieren vaak onderliggende medische problemen hebben die hun vermogen om voedsel te verwerken kunnen verergeren. In de meeste gevallen zullen ze ook speciale diëten nodig hebben op basis van hun bestaande gezondheidstoestand.

Dus hoe kiest u de juiste voeding voor uw senior hond?

Begin met een uitgebreide beoordeling door uw dierenarts
Uw dierenarts kan u uitstekend advies geven over wat u uw ouder wordende hond moet voeren, afhankelijk van zijn gezondheidsprofiel. Als hij een van de veel voorkomende ziekten heeft die bij oudere honden voorkomen, zoals we in de voorgaande discussie hebben beschreven, dan moet u volledig op de hoogte worden gebracht van specifieke diëten. Helaas, als er naast elkaar bestaande ziekten zijn die tegenstrijdige dieetvereisten vereisen, kan uw dierenarts u de beste manier tonen om dergelijke problemen aan te pakken.
Kies altijd eiwitbronnen van hogere kwaliteit
Eiwit is misschien wel het belangrijkste macronutriënt bij ouder wordende honden. Dit is nodig om de voortdurende weefselopbouwprocessen te ondersteunen die tot doel hebben de door ouderdom beschadigde weefsels te vervangen. Zonder eiwitten versnelt u de aftakeling van uw hond alleen maar. Zelfs honden met nierproblemen kunnen baat hebben bij hoogwaardige eiwitten, zij het in veel kleinere hoeveelheden.
Zorg voor gezonde granen
Veel mensen zijn huiverig voor het woord ‘graan’. Hoewel graanvrije diëten gunstig kunnen zijn voor honden met immuunsysteemproblemen, zijn gezonde granen zoals havermout, bruine rijst en quinoa uitzonderlijke bronnen van aminozuren. Dit zijn eiwitten die niet meer afgebroken hoeven te worden omdat ze al in hun eenvoudigste vorm aanwezig zijn. Dit betekent dat ze gemakkelijk door het lichaam kunnen worden gebruikt om weefsels op te bouwen.
Zeg ‘Nee’ tegen kunstmatig
Hoe goed hun marketinginspanningen ook zijn, kies geen product dat iets anders dan natuurlijke ingrediënten bevat. Iedereen is er zich al van bewust dat alles wat kunstmatig wordt aangemaakt, niet echt goed is voor jou en je huisdieren. Van conserveringsmiddelen tot kleurstoffen tot smaakstoffen, zolang het niet natuurlijk is, blijf er dan van weg.

Wat u kunt doen als uw oudere hond weigert te eten
Oudere honden hebben de juiste hoeveelheden van de juiste voedingsstoffen nodig die geschikt zijn voor hun algehele gezondheid. Helaas is het ook niet ongewoon dat honden soms hun eetlust verliezen. Dit kan bij oudere honden ingrijpende gevolgen hebben. Wat moet u dan doen als uw oude hond simpelweg weigert te eten?
Overleg met uw dierenarts
Het is belangrijk om bij uw dierenarts na te gaan waarom uw hond niet eet. Een ziekte of aandoening moet eerst worden uitgesloten voordat je je hondje aan het eten kunt krijgen. Bijvoorbeeld, als ze maagklachten hebben, zullen ze meestal misselijk zijn, waardoor ze niet eten. Ook als ze kanker hebben, zullen ze over het algemeen hun eetlust verliezen.
Probeer zelfgemaakte maaltijden
Nu is het tijd om wat welverdiende lekkernijen voor uw huisdieren te koken. Vergeet niet om geen ingrediënten te gebruiken die gevaarlijk of giftig zijn voor huisdieren, zoals knoflook, uien en nog veel meer. Gekookte kip met bruine rijst of zelfs lam met rijst zou hen moeten helpen weer interesse in eten te krijgen.
Overweeg smaakversterkers
Dit moet je alleen doen als je zelf gekookte maaltijden niet werken. Helaas bevatten veel van deze maaltijden kunstmatige ingrediënten, dus je moet op zoek naar die met natuurlijke smaakversterkers.
Oudere honden hebben speciale diëten nodig vanwege de veranderingen in hun lichaam die het gevolg zijn van het verouderingsproces. Over het algemeen hebben ze meer hoogwaardige eiwitten, vezels en water nodig en minder vetten en koolhydraten, vooral de zetmeelrijke. Oudere honden hebben ook speciale voeding nodig als ze medische aandoeningen hebben zoals diabetes, nierproblemen, artritis, kanker, dementie en andere. Het kiezen van de juiste voeding voor hen is dus van cruciaal belang. Om dit te doen, moet u met uw dierenarts overleggen welk specifiek type dieet uw mormel nodig heeft, vooral als hij een gezondheidsprobleem heeft. Met de 10 beste hondenvoeders voor senioren kunt u uw zoektocht naar het meest geschikte voer voor uw oudere hond verfijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.