Het kiezen van de juiste muilkorf voor uw hond brengt nogal wat overwegingen met zich mee. Eerst en vooral moet u een zeer duidelijk idee hebben van de indicaties voor het gebruik van dit soort beperkende maatregelen voor honden. Begrijp dat in geen geval de gezichtsbeperking moet worden gebruikt als een lange-termijn oplossing voor een hond gedragsproblemen, zoals blaffen of kauwen of zelfs agressie. Er zijn vele redenen waarom dit gedrag voorkomt. Een muilkorf kan alleen blaffen, kauwen en agressie voorkomen, maar het lost niet de reden op waarom honden dit gedrag in de eerste plaats vertonen. Op de lange termijn zullen honden die in een dergelijke dwangbuis worden geplaatst, herkennen dat ze voor iets worden gestraft. Dit is geen manier om de beste vriend van de mens te behandelen.

Hondenmuilkorven
Bij het kopen van een hondenmuilkorf is het belangrijk om naar het volgende te kijken.

Type
Er zijn verschillende soorten hondenmuilkorven, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

Mand: Dit type hondenmuilkorf is meestal gemaakt van stevig plastic of diervriendelijk draad. De naam zegt het al, het vormt een mandpatroon dat ervoor zorgt dat de honden voldoende ventilatie hebben aan hun muilkorf. Er zijn types die voldoende beweging in de bek van de hond toelaten, zodat hij kan hijgen, maar niet noodzakelijk kan drinken of eten. Er zijn ook manden die meer bewegingsvrijheid bieden, zodat uw hond kan drinken, eten en hijgen, maar niet noodzakelijkerwijs kan blaffen. Draadmanden verdienen de voorkeur voor grotere honden en voor honden die de neiging hebben te bijten. Plastic manden zijn het best voor kleinere rassen.
Nylon mouw of wikkel: Zoals de naam al aangeeft, lijkt dit type muilkorf meer op een keurslijf dat om de bek van de hond wordt gewikkeld om elke vorm van beweging te beperken. Nylon strips worden rond de achterkant van de kop van het hondje gewikkeld om de fixatie te beveiligen. Er zijn ook producten die gebruik maken van andere materialen zoals gaas of leer in plaats van nylon. Het belangrijkste om te onthouden is dat dit type hondengezichtsband echt elke vorm van beweging aan de mond van uw hondje voorkomt. Hij zal niet kunnen hijgen, wat technisch gezien de manier van de hond is om de warmte van zijn lichaam af te voeren en gelijk staat aan menselijk zweten. Hij kan ook niet eten of drinken. Als u besluit dit product voor uw huisdier aan te schaffen, zorg er dan voor dat u het nooit alleen laat en dat u het slechts korte tijd gebruikt.

Maat
De grootte van de muilkorf is belangrijk, omdat dit wordt gelijkgesteld aan veiligheid en zekerheid voor uw hond. We zullen hier een aparte discussie over houden, vooral over hoe u de juiste maat van muilkorf voor uw huisdier kunt meten.

Kies de beste maat voor uw hond

Bij het kiezen van een muilkorf voor uw huisdier is het belangrijk om de juiste maat te kiezen, anders krijgt u te maken met een groot aantal problemen die uw leven en dat van uw hond nog miserabeler kunnen maken. Hier is hoe u de beste maat voor uw hond kunt kiezen.

Meet de lengte van de snuit van uw hond vanaf het puntje van zijn neus tot aan zijn kop, ongeveer een halve centimeter van zijn ogen.
Meet de omtrek van het uiteinde bij de ogen. Vergeet niet om het meetlint ongeveer een halve centimeter van de ogen van uw hond te plaatsen en het helemaal rond de snuit te wikkelen.

Aan de hand van deze twee metingen bepaalt u de juiste maat van het harnas voor uw hond. U kunt ervoor kiezen om ongeveer een halve inch toe te voegen in uw maten, maar zorg ervoor dat het niet te los wordt, anders loopt u het risico dat de snuit gemakkelijk losraakt. Een goede vuistregel voor mand types van boeien is om 2 duim toe te voegen aan de omtrek als u kleine tot middelgrote rassen hebt en 3 duim voor grote honden.

Hoe hondenmuilkorven veilig te gebruiken

Het is begrijpelijk dat veel mensen nogal angstig zijn als het gaat om het aanbrengen van muilkorven op hun hond. Het kan ronduit verontrustend zijn. Er zullen vragen zijn over de veiligheid en het comfort van de hond. Zal hij nog kunnen ademen? Kan hij nog eten of drinken? Kan uw hond nog hijgen? Voor velen van ons is het gewoon onmenselijk om onze honden een muilkorf om te doen, want het roept beelden op van Hannibal Lecter of andere beroemde fictieve criminelen en schurken die een muilkorf hebben gedragen om hen het zwijgen op te leggen of als onderdeel van hun kenmerkende kostuum.

Het punt is dat er nogal wat veiligheidsproblemen zijn die moeten worden opgelost elke keer dat u deze hond het zwijgen opleggen toestellen op uw huisdier. Nu, als je echt gaat gebruiken dit soort beperking op uw hond, dan is het van cruciaal belang dat je weet wanneer je het kunt gebruiken en wanneer je bent niet verondersteld om op uw hond te zetten. Dit vormt de basis voor een veilig gebruik van hondenmuilkorven. Dus, wanneer mag u de muilkorf bij uw hond omdoen?

In een noodgeval

Als uw hond gewond is, is er een verhoogd risico op bijten vanwege de hevige pijn die hij ervaart. Een ernstig geagiteerde of zelfs angstige hond kan ook zonder waarschuwing toehappen. En als u kinderen in de buurt heeft, is de kans groot dat zij het slachtoffer worden van een bijtincident met een wrede hond. Helaas worden veel honden onbedoeld gestraft omdat hun baasjes de relatie tussen pijn en gedrag gewoonweg niet herkennen.
Laten we het zo zeggen, als je pijn hebt, kun je niet helder denken. Je kunt extreem chagrijnig zijn, vloeken, scheldwoorden of zelfs voorwerpen slingeren, of ander ‘ongewoon agressief’ gedrag vertonen. Pijn overspoelt het systeem met veel stresshormonen die zich vertalen in negatieve energieën. Deze energieën worden gekanaliseerd via een verscheidenheid van middelen. Je huilt, jammert, slaat met je hoofd, slaat met je vuist tegen de muur, of krijgt zelfs een woedeaanval. Het punt is dat als we overmatig gestrest of angstig zijn, het niveau van agressieve neigingen aanzienlijk toeneemt.

Herinner je je Kubler-Ross’ rouwfasen waarin woede volgt op ontkenning voordat onderhandelen en depressie hun intrede doen? Hoewel honden niet noodzakelijkerwijs ‘ontkenning’, ‘onderhandelen’ en ‘aanvaarding’ vertonen, vertonen ze wel woede en depressie. Helaas gaat woede altijd vooraf aan depressie. Dus, een hond met pijn of een zeer angstige hond heeft de neiging om bozer (vertaald als agressiever) te worden, waar hij kan afsnauwen en iedereen kan bijten die zich binnen aanvalsbereik bevindt. In dergelijke gevallen, of u het nu onmenselijk vindt of niet, kan het nodig zijn een hondenmuilkorf te gebruiken.
Als alternatief kunt u uw hond in zijn bench plaatsen, zodat hij geen gevaar vormt voor zichzelf of voor iemand anders in uw huis.

Er is een verhoogd risico op bijten als gevolg van een onstabiele situatie

Er zijn honden die in de loop der jaren zeer agressief zijn geworden. Dit is zeker ongeacht of ze pijn hebben of niet. Het punt is dat u het gedrag van uw hondenvriend kent. Als u denkt dat hij te agressief is en dat er een grote kans is dat hij iemand zal bijten, vooral wanneer hem een situatie wordt voorgelegd die zijn gewelddadig gedrag kan uitlokken, dan is het ideaal om hem in zijn kooi of bench te zetten. Maar omdat beweging nog steeds een belangrijk deel uitmaakt van het welzijn van een hond, moet u uw hond een muilkorf omdoen wanneer u hem uit zijn bench laat. Vergeet niet dat het gebruik van de muilkorf slechts tijdelijk is om uw hond, u, andere mensen en andere honden te beschermen wanneer uw hond uit zijn kennel is.

Tijdens verzorgingssessies als de hond niet verdoofd werd 

Als u een volwassen hond heeft, moet hij al gewend zijn om door een professional geborsteld te worden. Dit begint meestal in de puppytijd. Zo niet, dan kan het zijn dat hij een vorm van bescherming nodig heeft, zoals een muilkorf om de hond te beschermen. Dit is vooral het geval als de trimsalon niet wordt herkend door uw hond.

Wanneer moet u het niet gebruiken?

Om aanhoudende gedragsproblemen zoals kauwen en blaffen te beheersen

Aanhoudende gedragsproblemen zoals overmatig blaffen en kauwen kunnen het beste op een andere manier worden aangepakt, vaak door gedragsverandering en consequente training. De reden voor het gedrag moet dus worden vastgesteld, zodat passende maatregelen kunnen worden onderzocht. Het is bijvoorbeeld een vaststaand feit dat één van de redenen waarom honden blaffen, verlatingsangst is, hoewel aandacht zoeken, verveling, territorialiteit en het afgeven van alarmsignalen ook allemaal geldige redenen kunnen zijn. Deze redenen moeten nader worden onderzocht en er moet worden getracht het echte probleem aan te pakken. Muilkorven zijn ontworpen voor tijdelijk gebruik, vaak in zeer korte perioden. Vergeet niet dat ze een hond kunnen belemmeren in zijn vermogen om te drinken, te hijgen en te eten.

Als een vorm van straf

Muilkorven mogen nooit worden gebruikt om een hond te straffen. Dit zal uw hond alleen maar angstiger en banger maken. Het ongewenste gedrag moet zo veel mogelijk op de juiste manier worden aangepakt.
Weten wanneer wel en wanneer niet een hondenmuilkorf te gebruiken is van cruciaal belang voor de veiligheid van alle betrokkenen, inclusief u en uw hond. Als u eenmaal hebt vastgesteld dat het in het belang van iedereen is dat uw hond een muilkorf draagt, dan moet u deze veiligheidstips in acht nemen.

Leer uw hond om zich comfortabel te voelen met de muilkorf.

Dit is de essentie van het trainen van honden. Alles wat je je hond aandoet, zul je moeten trainen zodat hij zich comfortabeler zal voelen met de gadget. Om dit te doen, heb je veel geduld en veel beloningen nodig. Het idee is om je hondje te laten voelen dat het goed is om het apparaatje te dragen. Hij moet zich ontspannen voelen terwijl hij het draagt. Ook moet uw huisdier niet worstelen om de muilkorf van zijn gezicht te krijgen.

Gebruik alleen een passend formaat.

Een te grote muilkorf verslaat het doel van het apparaat. Te strak en u beperkt de beweeglijkheid van de gewrichten en een efficiënte bloedcirculatie. Als uw hond de muilkorf slechts enkele minuten zal dragen, moet u overwegen een riem te kiezen die hem in staat stelt te hijgen. Het punt is dat de muilkorf veilig moet zijn zonder de bloedcirculatie te beperken of ongemak voor uw hond te veroorzaken.

Vergeet niet om de muilkorf te gebruiken als een tijdelijke oplossing voor gedragsproblemen bij honden.

We hebben hierboven al uitgelegd dat aanhoudende gedragsproblemen moeten worden aangepakt en beheerd met behulp van meer geschikte methoden. Muilkorven zullen agressie, destructief kauwen, agressie tussen honden, of zelfs overmatig blaffen niet oplossen. Deze gedragsproblemen hebben diepgewortelde oorzaken die moeten worden geïdentificeerd en op de juiste manier aangepakt. Het gebruik van muilkorven zal alleen de symptomen “temperen” maar niet het echte probleem oplossen.

Laat uw gemuilkorfde hond niet zonder toezicht achter.

Heb geen blind vertrouwen in muilkorven. Hoe veilig deze ook gemaakt zijn, u zult nooit weten hoe uw hond in een oogwenk in een Houdini kan veranderen. Bovendien kan uw hond zich krabben en verwonden in een poging om het beveiligingssysteem van zijn hoofd te krijgen. En omdat u er niet bent om hem in de gaten te houden, kan een kleine verwonding gemakkelijk omslaan in het ergste. Als u echt geen toezicht op uw hond kunt houden, kunt u hem beter in zijn kennel of bench zetten.
Bekijk onze laatste gids over de beste hondenkratten.

 

Kunnen honden blaffen met een muilkorf om?
Een eenvoudig antwoord op deze vraag is een vrij eenvoudig “Nee”. De reden is vrij duidelijk. Aangezien het blaffen van een hond bijna altijd wordt gelijkgesteld met de menselijke spraak, is de frequentie en intensiteit van de vocalisatie dus nog steeds afhankelijk van de trillingen van de stembanden. Dit orgaan, dat zich op de overgang van de keel naar de luchtpijp bevindt, bestaat uit spieren die trillen wanneer geluidsgolven vanuit de longen naar buiten worden gezonden. Maar daar houdt het niet op, want de toon en de toonhoogte van het geblaf moeten worden aangepast door de spieren van de keel. Technisch gezien moet voor het blaffen van een hond de bek volledig open zijn om de lucht en de vocalisatie naar buiten te persen. Als de mond niet volledig open is, hoort u alleen een mopperend geluid dat door uw hond wordt voortgebracht.

Als u gebruik maakt van muilkorven, aangezien het apparaat de opening van de bek beperkt, dan wordt er geen geblaf geproduceerd. Zelfs een mand type van muilkorf, die meestal pooches toestaat om nog steeds te hijgen, te drinken en te eten, zal nog steeds behoorlijk beperkend zijn voor de volledige opening van de mond dat honden nauwelijks in staat zullen zijn om te blaffen. Dit is de reden waarom veel mensen hondenmuilkorven beschouwen als effectieve anti-blaf apparaten, omdat ze het natuurlijke proces van het produceren van een kenmerkend geluid, dat we kennen als hondengeblaf, onderdrukken. Natuurlijk kan uw hond nog steeds janken of huilen, omdat de stembanden nog steeds trillen en de strottenhoofdspieren samentrekken. Maar een hard geluid produceren is bijna onmogelijk.
Hondenmuilkorven, vergelijkbaar met shock halsbanden, zijn honden gadgets die nogal controversieel zijn. Hoewel ze blaffen, bijten en kauwen kunnen voorkomen, pakken ze niet noodzakelijkerwijs het hoofdprobleem achter deze gedragingen aan. Hoewel onze 9 beste hondenmuilkorven een goede basis zijn, raden we toch aan om met uw dierenarts te praten om de oorzaak van het gedrag van uw hond vast te stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.