Als u naar uw favoriete dierenbenodigdheden winkel gaat, kunt u gemakkelijk begrijpen waarom veel hondeneigenaren, vooral nieuwelingen, niet goed weten welk product ze moeten gebruiken voor hun huisdieren. U bent in wezen gebombardeerd met een verscheidenheid aan opties van de meer traditionele spot-on topische toepassingen aan de nieuwere maar even controversiële tablet preparaten en andere soorten vlooienmiddelen voor honden. Wij begrijpen hoe u zich voelt. Daarom hebben wij deze kopershandleiding samengesteld om u te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen met betrekking tot de bestrijding en het beheer van vlooienplagen, niet alleen bij uw hond maar ook in uw huis.

Vlooienbehandeling voor honden

Waarom heeft mijn hond een vlooienbehandeling nodig?

Een van de vragen die de meeste hondeneigenaren zich stellen is of hun hond echt een vlooienbehandeling nodig heeft. Het antwoord kan heel duidelijk “ja” zijn, maar het kan ook “dat hangt ervan af” zijn. De beste manier om u te helpen beslissen of uw hond een vlooienbehandeling nodig heeft, is door te begrijpen wat vlooien zijn en vooral wat de levenscyclus van vlooien is.
Vlooien zijn zeer veerkrachtige en winterharde beestjes. Deze beestjes leven buiten en kunnen tot 5 dagen overleven bij temperaturen zo laag als 33OF. Binnen deze periode kunnen ze gemakkelijk een ritje maken op de vacht van uw hond. Ze vliegen niet, maar het zijn machtige springers, die hun lichaam kunnen voortbewegen tot afstanden die 50 keer de lengte van hun lichaam zijn. Dus als Fido uw huis binnenkomt, hebben deze beestjes al toegang tot de warmte van uw huiskamer.
De volwassen vlo kan dan eitjes leggen op de huid van je mormel. In de loop van het leven van een volwassen vrouwtjesvlo kunnen wel 5.000 eitjes gelegd worden, mogelijk zelfs meer. Omdat vlooieneitjes geen poten hebben om zich vast te klampen aan de huid of het haar van uw huisdier, vallen ze op de grond. Deze kunnen vallen op uw tapijt, uw vloer, of elk ander oppervlak waar uw Fido graag komt.
Binnen 2 weken komen deze eitjes uit en worden larven. Deze jonge vlooien hebben een grote afkeer van zonlicht, dus zijn ze meestal te vinden in donkere en vochtige plaatsen zoals kieren en spleten op uw vloer. Ze verstoppen zich ook graag onder het beddengoed van uw huisdier en onder uw tapijten en vloerkleden. En als ze in contact komen met het voedsel van uw huisdier, groeien ze op natuurlijke wijze uit tot poppen.
De pop wacht eigenlijk gewoon op de juiste prikkel om uit zijn cocon te komen. Dit kunnen trillingen, warmte en verhoogde kooldioxide niveaus zijn. Al deze signalen wijzen op de aanwezigheid van een geschikte gastheer in de buurt. Wanneer deze wordt getriggerd, verandert de vlo in een volwassen vlo. Dit kan allemaal binnen 4 dagen gebeuren, hoewel het bij ongunstige omstandigheden enige tijd kan duren voordat de vlo in zijn volwassen versie verandert.
Dus, waarom heeft uw hond een vlooienbehandeling nodig?
Vlooien zijn zeer winterharde beestjes en moeilijk weg te krijgen. U denkt misschien dat uw huisdier ze niet heeft, maar ze kunnen al aan het uitkomen zijn en zich ontwikkelen tot larven en poppen, wachtend op het juiste moment om naar buiten te komen. Aangezien het onmogelijk is om te zeggen hoeveel vlooien er op Fido zijn gekropen toen hij zich in uw achtertuin waagde, is het veilig om aan te nemen dat uw hondje er op zijn minst één heeft.
Als vlooien eenmaal gebeten hebben, kunnen ze micro-organismen in de bloedsomloop van uw hond introduceren en een verscheidenheid aan gezondheidsaandoeningen en ziekten veroorzaken. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende ziekten die door vlooien worden veroorzaakt.

Vlooienbeet dermatitis: Dit is een van de meest voorkomende problemen die pooches hebben wanneer er een vlo op hun huid zit. Het ontstaat door de ontstekingsveranderingen die optreden als gevolg van weefselbeschadiging door de vlooienbeet. De huid wordt roodachtig en soms gezwollen en dat is erg oncomfortabel voor honden. En omdat er ontstekingschemicaliën vrijkomen, voornamelijk histamine, veroorzaakt dit hevige jeuk die, wanneer uw huisdier er krachtig aan krabt, kan leiden tot verlies van de integriteit van de huid. Er ontstaan snijwonden op de huid en deze kunnen de huid binnendringen voor andere micro-organismen zoals bacteriën, virussen en andere parasieten, die vervolgens tot andere gezondheidsproblemen kunnen leiden.
Tyfus: Vlooien zijn bekende dragers van verschillende soorten van de bacterie Rickettsia, die de belangrijkste veroorzaker is van tyfus. Hoewel ratten het voornaamste doelwit zijn, zijn zowel honden als mensen niet immuun voor de besmettelijke aard ervan. Dit kan leiden tot koorts, gewrichtspijn, braken en zelfs spierpijn. Dit alles kan ervoor zorgen dat uw hond ziek wordt, niet meer wil eten of depressief wordt.
Pest: De veroorzaker van de pest, Yersinia pestis, wordt in principe door vlooien overgebracht op ratten en andere zoogdieren. Hoewel de incidentie van de pest aanzienlijk is teruggedrongen, worden er nog steeds duizenden gevallen per jaar gemeld. Enkele van de symptomen van pest zijn koorts en sterk gezwollen lymfeklieren. Het probleem is dat de dood vaak zonder waarschuwing intreedt. Daarom moeten huisdieren die ervan verdacht worden de pest te hebben, onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht voor behandeling. Ook moet strikte isolatie in acht worden genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Lintworm: Het is aangetoond dat de lintworm Hymenolepis nana door vlooien wordt overgebracht, hoewel directe overdracht van mens op mens ook voorkomt. Honden kunnen volwassen vlooien binnenkrijgen wanneer zij hun vacht likken of oppervlakken waarop zich met lintworm besmette vlooien bevinden. Kinderen zijn extra kwetsbaar omdat zij per ongeluk een besmet beestje kunnen inslikken. Het goede nieuws is dat deze infectie gemakkelijk kan worden behandeld.
Hemobartonellose: Bartonella henselae komt het meest voor bij teken, hoewel het ook bij vlooien kan voorkomen. Het gevaar van hemobartonellose is dat de bacterie de rode bloedcellen binnendringt. Dit verstoort het vermogen van de cellen om zuurstof te vervoeren en naar de weefsels te brengen. Dit leidt tot bloedarmoede, waardoor uw huisdier zijn eetlust verliest, geen energie meer heeft en vermagert.

Dit zijn slechts enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die met vlooien in verband worden gebracht. Er zijn er nog veel meer. Het is precies om deze redenen dat veel eigenaren van gezelschapsdieren alleen de beste vlooienmiddelen voor honden geven. En dat zou u ook moeten doen.

Waar verbergen vlooien zich op honden?

Vlooien zijn zo klein dat u de haren van de vacht van uw huisdier zou willen scheiden om ze echt te kunnen zien. Deze beestjes kunnen op elk deel van het lichaam van uw huisdier gedijen. Ze hebben echter de neiging om zich te verbergen op plaatsen waar er enige mate van bescherming is, vooral tegen het krabben door uw hond.
Zo kunt u beginnen met het zoeken naar deze mini-springers aan de basis van de staart van uw huisdier, aangezien de meeste honden dit deel van hun lichaam niet kunnen krabben. Bovendien biedt de natuurlijke kromming van het staartbeen dit ongedierte een zekere mate van bescherming. Andere plaatsen waar dit ongedierte zich bij uw hond kan verstoppen zijn de hals, de buik en de borst. De ruimte tussen de tenen van de poten van uw hond kan ook een uitstekende leefomgeving zijn voor deze ectoparasieten.

Kan ik vlooienbehandelingen gebruiken als mijn hond andere medicijnen gebruikt?

Het is begrijpelijk dat u terughoudend bent over het gebruik van vlooienbehandelingen als uw hond andere medicijnen gebruikt. In het algemeen geldt dat u nooit medicijnen moet combineren, omdat er geen manier is om te zeggen welke effecten er zullen optreden als gevolg van de wisselwerking tussen medicijnen. Een veiliger manier is om met uw dierenarts te overleggen welke medicijnen gecontra-indiceerd zijn voor uw hond als u toch besluit om hem een vlooienbehandeling te geven. U kunt ook uw dierenarts vragen of het veilig is om uw hond een bepaald merk vlooienmiddel te geven als hij al andere medicijnen krijgt. Uw dierenarts heeft veel meer verstand van wisselwerkingen tussen medicijnen bij honden dan andere middelen.
Desalniettemin zijn hier enkele tips die u kunt overwegen wanneer u een behandeling overweegt:

Bij het zoeken naar de juiste combinatie, kunt u het beste de etiketten van elk product lezen en uw aandacht richten op het gedeelte over medicijninteracties.
Als u bestrijdingsmiddelen voor uw huisdier wilt combineren, is het veel beter om een middel dat alleen tegen vlooien werkt te combineren met een middel dat alleen tegen teken werkt.
Geef uw mormel nooit meer dan wat wordt aanbevolen.
Geef geen dubbele behandelingen. Bijvoorbeeld door een vlooienmiddel bovenop een ander vlooienmiddel te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.